, Адміністратор

Юридичний відділ

Начальник відділу: Карпова Олена Миколаївна

Email: jur@sarny-rada.gov.ua

Тел: (03655) 3-51-50


Головний спеціаліст: Бриж Інна Дмитрівна


Головний спеціаліст: Шило Світлана Миколаївна



 

ПОЛОЖЕННЯ

про юридичний відділ Сарненської міської ради

 

  1. Загальні положення

 

1.1. Юридичний відділ Сарненської міської ради (далі – відділ) утворюється за рішенням  міської  ради та є структурним підрозділом Сарненської міської ради і діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та цього Положення.

1.2. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, рішеннями Верховної Ради України, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

1.3. Структура та чисельність працівників відділу визначається міською радою. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються в посадових інструкціях, розроблених начальником відділу та затверджених міським головою.

1.4. Відділ за посадою очолює начальник відділу.

1.5. Відділ підзвітний і підконтрольний міській раді, підпорядкований міському голові, його заступникам, керуючому справами виконавчого комітету відповідно до розподілу функціональних повноважень.

  1. Основні завдання юридичного відділу

2.1. Основні завдання відділу:

  • Організація правової роботи в міській раді та її виконавчому комітеті, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативно-правових актів керівниками та працівниками міської ради та її виконавчих органів, під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків. Аналітичне та інформаційно-довідкове забезпечення діяльності з правових питань міської ради, її виконавчого комітету, інших виконавчих органів міської ради, міського голови.
  • Здійснення в установленому порядку претензійно-позовної роботи в міській раді.
  • Самопредставництво Сарненської міської ради, виконавчого комітету Сарненської міської ради та Сарненського міського голови в судах усіх інстанцій та спеціалізацій без окремого доручення з усіма правами, наданими Цивільним процесуальним кодексом України, Господарським процесуальним кодексом України, Кодексом адміністративного судочинства України, Кодексом України з процедур банкрутства позивачеві, відповідачеві, третій особі, іншому учаснику судового процесу, кредитору, в тому числі з правом вчинення процесуальних дій в установленому законом порядку.
  • Забезпечення взаємодії міської ради, виконавчого комітету міської ради, міського голови та виконавчих органів міської ради з правоохоронними органами.
  • Організаційно-правове забезпечення роботи адміністративної комісії при виконавчому комітеті міської ради та громадської комісії з житлових питань.
  • Здійснення заходів з питань запобігання та виявлення корупції в міській раді.
  • Забезпечення належного ведення квартирного обліку в міській раді.
  • Координація роботи громадських формувань з охорони громадського порядку на території Сарненської міської територіальної громади.
  1. Основні напрямки діяльності та функції юридичного відділу
  • Відділ відповідно до покладених на нього завдань:
    • Забезпечує організацію та координацію правової роботи в міській раді, її виконавчому комітеті та інших виконавчих органах міської ради.
    • За дорученням міського голови, заступника міського голови згідно з розподілом обов'язків готує проєкти рішень ради, її виконавчого комітету, проєкти розпоряджень міського голови з питань правового характеру.
    • Перевіряє на відповідність законодавству України проєкти рішень, розпоряджень та інших актів, що подаються на підпис міському голові та його заступникам та погоджує (візує) їх за наявності підписів виконавців.
    • Готує звіти, інформаційні, довідкові та інші матеріали з питань, що належать до компетенції відділу та за дорученням міського голови.
    • Надає правову допомогу виконавчим органам міської ради, що не мають у своєму складі служб правового супроводу або осіб, які здійснюють відповідні повноваження.
    • Надає необхідну методичну допомогу службам правового супроводу або особам, які здійснюють відповідні повноваження, виконавчих органів міської ради.
    • Здійснює правове забезпечення діяльності комісій, робочих груп, інших консультативно-дорадчих органів, створених міської радою, її виконавчим комітетом, міським головою, до складу яких входять працівники відділу.
    • Аналізує за дорученням міського голови матеріали, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів.
    • Погоджує в установленому порядку (візує) проєкти договорів, стороною в яких є міська рада, виконавчий комітет, інший виконавчий орган за наявності погодження (візи) керівників заінтересованих виконавчих органів (розробників проєктів договорів) міської ради.
    • Здійснює в установленому порядку претензійно-позовну роботу в міській раді.
    • Забезпечує та здійснює самопредставництво Сарненської міської ради, виконавчого комітету Сарненської міської ради та Сарненського міського голови в судах усіх інстанцій та спеціалізацій без окремого доручення з усіма правами, наданими Цивільним процесуальним кодексом України, Господарським процесуальним кодексом України, Кодексом адміністративного судочинства України, Кодексом України з процедур банкрутства позивачеві, відповідачеві, третій особі, іншому учаснику судового процесу, кредитору, в тому числі з правом вчинення таких процесуальних дій:

- збирати відомості про факти, які можуть бути використані як докази в цивільних, господарських, адміністративних справах і справах про адміністративні правопорушення, запитувати і отримувати документи від підприємств, установ, організацій, об’єднань і громадян, подавати документи, заяви, клопотання тощо;

- ознайомлюватися на підприємствах, в установах та організаціях з необхідними документами, матеріалами, отримувати за необхідності письмові висновки фахівців;

- подавати та підписувати позови, заяви, клопотання, відзиви на позови, апеляційні та касаційні скарги, відзиви на апеляційні та касаційні скарги, змінювати підставу або предмет позову, збільшувати або зменшувати розмір позовних вимог, відмовлятись від позову, визнавати позов повністю або частково, укладати мирову угоду (як в процесі судового розгляду справи, так і на стадії виконавчого провадження), ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень, подавати докази, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом, брати участь у дослідженні доказів, ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти, оскаржувати судові рішення в порядку, передбаченому законом, відмовлятися від апеляційної та касаційної скарг, відкликати апеляційну та касаційну скарги до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження, одержувати судові рішення та виконавчі документи тощо;

- подавати виконавчі документи до виконання, брати участь у здійсненні виконавчих дій, реалізовувати інші права та обов’язки у виконавчому провадженні, які надані законом;

- користуватися правом подання та підпису інших документів, необхідних для виконання наданих повноважень;

- завіряти своїм підписом копії документів, що підтверджують повноваження, а також інших документів, що подаються до суду, за посадою здійснюється працівниками юридичного відділу Сарненської міської ради.

  • Вносить пропозиції про залучення посадових осіб міської ради до самопредставництва від імені міської ради, виконавчого комітету міської ради, міського голови, виконавчих органів міської ради в судах у справах з питань, віднесених до їхньої компетенції.
  • Забезпечує належну реалізацію процесуальних прав та обов'язків міської ради, виконавчого комітету міської ради, міського голови, виконавчих органів міської ради в судах в інтересах Сарненської міської ради. За наявності належного юридичного обґрунтування, здійснює обов'язкове та своєчасне апеляційне та касаційне оскарження судових рішень, які винесені не на користь Сарненської міської ради.
  • Сприяє належному виконанню постанов, ухвал та рішень судів.
  • Веде облік судових справ, в яких бере участь.
  • Представляє інтереси міської ради, виконавчого комітету міської ради та міського голови в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, правоохоронних та контролюючих органах, на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності та інших органах під час розгляду правових питань, спорів тощо.
  • Сприяє в організації проходження стажування спеціалістів у юридичному відділі.
  • Вносить на розгляд міського голови пропозиції щодо вдосконалення правової роботи; вживає заходи до впровадження кращих форм, практик та методів діяльності відділу; разом із виконавчими органами міської ради визначає потребу в юридичних кадрах для забезпечення правової діяльності міської ради та її виконавчих органів.
  • Відділ здійснює свою діяльність з урахуванням вимог законодавства України у сфері запобігання корупції, очищення влади, доступу до публічної інформації, захисту персональних даних.
  • Виконує інші функції за дорученням міського голови.
  1. Права юридичного відділу
  • Відділ має право:
    • Одержувати в установленому законодавством порядку від органів місцевого самоврядування, органів державної влади, підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, інформацію, довідки, розрахунки, інші матеріали для виконання покладених на нього завдань.

3 метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи виконавчих органів міської ради зобов'язані невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу юридичного відділу.

  • Перевіряти дотримання законності при прийнятті рішень виконавчими органами міської ради.
  • Залучати фахівців органів місцевого самоврядування, органів державної влади, підприємств, установ, організацій (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції.
  • Вносити на розгляд міського голови пропозиції щодо вдосконалення роботи відділу.
  • Інформувати міського голову та заступника міського голови згідно з розподілом обов'язків про покладення на відділ обов'язків, що не належать або виходять за межі його компетенції, а також про випадки ненадання або несвоєчасного надання на вимогу відділу необхідних матеріалів посадовими особами міської ради та її виконавчих органів, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності.
  1. Працівники юридичного відділу

5.1.  Працівники відділу – посадові особи місцевого самоврядування, відповідно до вимог чинного законодавства України призначаються на посаду і звільняються з посади міським  головою.

5.2.  Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які розробляються начальником відділу та затверджуються міським головою.

  1. Керівництво юридичного відділу

6.1. Відділ очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади міським  головою.

6.2. Начальник відділу:

6.2.1. Здійснює керівництво діяльністю відділом, зобов’язаний забезпечити належне та своєчасне виконання покладених на відділ завдань.

6.2.2. Визначає завдання і розподіляє обов'язки між працівниками відділу, забезпечує підвищення їхньої професійної та ділової кваліфікації, проводить аналіз результатів роботи і вживає заходів щодо підвищення ефективності діяльності роботи відділу.

  • Порушує перед міським головою питання про застосування заохочень та притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників відділу.
  1. Відповідальність

 

          7.1. Начальник і працівники відділу несуть персональну відповідальність за невиконання покладених на відділ завдань та функцій згідно з законодавством.

 

  1. Заключні положення

 

          8.1. Припинення діяльності відділу здійснюється у встановленому порядку відповідно до вимог чинного законодавства України.

         8.2.  Зміни і доповнення до цього положення вносяться в порядку, встановленому для його прийняття.

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про затвердження рішень про надання та припинення надання соціальних послуг"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про переведення громадянина на диференційовану форму обслуговування у відділенні соціальної допомоги вдома комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про затвердження розпорядження Сарненського міського голови від 11.04.2024 № 80 та внесення змін до рішення виконавчого комітету від 05.08.2022 року № 292"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про  взяття під соціальний супровід cім`ї  Стельмах С.Л., жителів м. Сарни, Сарненського району Рівненської області, яка перебуває у складних життєвих обставинах"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про  взяття під соціальний супровід cім`ї  Сапунжийської О.Д., жителів м. Сарни, Сарненського району Рівненської області, яка перебуває у складних життєвих обставинах"

Пошук документів