, Адміністратор

Відповідальність за спалювання листя, гілля дерев та залишків сухої рослинності

Громадяни на своїх присадибних ділянках і приватних територіях спалюють залишки рослинності, сухої трави та сміття. Це також стосується організацій, підприємств та установ на території громади. Спалювання залишків рослинності, сухої трави та сміття є забороненим способом. У зв’язку з цим КЗ «Інспекція з благоустрою» Сарненскої міської ради попереджає про заборону спалювання залишків сухої рослинності, відповідно до ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, п.3.3.3 Правил благоустрою міста Сарни, затверджених рішенням сесії Сарненьскої міської ради від 18 лютого 2011 року №194, зі змінами.

Дим від тліючого листя є надзвичайно небезпечний і токсичний. До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ. Важкі метали і низка канцерогенних сполук забруднюють атмосферне повітря та завдають шкоди здоров’ю людей. Особливо небезпечним серед них є бензопірен, який здатен викликати ракові захворювання. Крім того, спалювання залишків рослинності, сухої трави призводить до руйнації ґрунтового покриву. Вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворювальні мікроорганізми. Вогонь знищує коріння трав’янистих рослин, згоряє багато корисних комах, які звикли зимувати в листяному килимі.

​Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, завдяки якому товстий килим опалого листя з легкістю перетворюється на органічне добриво. Тому, якщо ви володієте приватним будинком, то найкращий вид боротьби залишками рослинності – їх прикопування або компостування.

​ Працівниками «Інспекції з благоустрою» проводяться рейди на території громади з метою виявлення осіб, що порушують законодавство у сфері благоустрою.​

Звертаємось до жителів Сарненської міської територіальної громади із проханням не завдавати шкоди довкіллю, не спалювати сухе листя та рослинність, а також не загромаджувати вулиці та місця поблизу сміттєвих контейнерів. У разі виявлення порушників на кожного мешканця чекає штраф від 340 до 1360 грн., посадову особу, суб’єкта підприємницької діяльності у розмірі від 850 до 1700 грн.

​ При виявленні на території міста випадків спалювання залишків сухої рослинності, сміття просимо телефонувати до інспекції

063-748-11-21.

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про затвердження рішень про надання та припинення надання соціальних послуг"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про переведення громадянина на диференційовану форму обслуговування у відділенні соціальної допомоги вдома комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про затвердження розпорядження Сарненського міського голови від 11.04.2024 № 80 та внесення змін до рішення виконавчого комітету від 05.08.2022 року № 292"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про  взяття під соціальний супровід cім`ї  Стельмах С.Л., жителів м. Сарни, Сарненського району Рівненської області, яка перебуває у складних життєвих обставинах"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про  взяття під соціальний супровід cім`ї  Сапунжийської О.Д., жителів м. Сарни, Сарненського району Рівненської області, яка перебуває у складних життєвих обставинах"

Пошук документів