, Адміністратор

№171 від 23 квітня 2021 року "Про організацію роботи щодо запобігання безпритульності неповнолітніх на території громади"

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

 

23 квітня  2021 року                                                                             № 171

 

 

"Про організацію роботи

щодо запобігання безпритульності

неповнолітніх на території громади"

 

 

Відповідно пункту 7 частини б статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 1 Закону України «Про охорону дитинства», статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», з метою запобігання виходу дітей у стан безпритульності і бездоглядності, виконавчий комітет міської ради

 

                                                           В И Р І Ш И В:

 

  1. Інформацію служби у справах дітей Сарненської міської ради про організацію роботи щодо запобігання безпритульності неповнолітніх на території громади взяти до відома.

 

  1. Службі у справах дітей міської ради розробити план заходів по запобіганню безпритульності і бездоглядності серед дітей на території громади.

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Івана Назарця.

 

 

 

 

Міський голова                                                                     Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

про організацію роботи щодо запобігання безпритульності

неповнолітніх на території громади

 

Згідно чинного законодавства України, а саме статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей і спеціальні установи для дітей» координація зусиль центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності у вирішенні питань соціального захисту дітей та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності покладається на служби у справах дітей.

В своїй роботі служба тісно співпрацює з іншими підрозділами Сарненської міської ради, зокрема  управлінням освіти, центром надання соціальних послуг, а також із Сарненським відділом поліції та безпосередньо із професійно – технічними та інтернатними навчальними закладами.

Станом на 10.04.2021 року на контролі у справах дітей Сарненської міської ради перебувають 73 дитини - сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них 70 дітей проживають у сім’ях громадян. Передача повноважень по обліку вказаної категорії дітей на даний час в процесі документального оформлення із служби у справах дітей районної державної адміністрації. 

Також в процесі передачі справи щодо ведення обліку дітей, які можуть бути усиновлені, кандидатів в усиновителі, прийомні батьки, батьки – вихователі, опікуни, піклувальники, дітей, які потрапили в складні життєві обставини.

За 2 місяці роботи служби у напрямку запобігання дитячої бездоглядності і безпритульності було проведено 8 рейдів по м. Сарни, виявлено 3 дитини, які вживали слабоалкогольні напої (з батьками проведено відповідні бесіди та винесено попередження), а також 2 дитини ромської національності, які жебракували. Що стосується останніх, то є проблеми в роботі з такими сім’ями, зокрема неможливість притягнення батьків до адміністративної відповідальності по причині або відсутності цих батьків (діти проживають з іншими родичами) або проблем з документами на дітей або батьків.

Окрім цього за період роботи служби виявлено 5 дітей, що опинилися без батьківського піклування (діти проживають з родичами, місцеперебування батьків або невідоме, або батьки самоусунулись від виконання своїх батьківських обов’язків).

Відповідно до рішення виконавчого комітету Сарненської міської ради  від 23.04.2021 № 134 створена комісія з питань захисту прав дитини, на засіданнях якої систематично розглядаються різноманітні питання, пов’язані із соціально – правовим захистом дітей на підвідомчій території. Перше засідання комісії було проведено 01 квітня 2021 року, розглянуто 7 питань. Зокрема було розглянуте питання щодо позбавлення батьківських прав матері стосовно однієї дитини зазначеної вище категорії та прийнято рішення про направлення позовної заяви до суду. Стосовно ще 4 дітей службою здійснюється збір документів для розгляду на комісії та прийняття відповідного рішення.

Окрім цього працівниками служби спільно із працівниками відділу соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Сарненської міської ради та Сарненського районного відділу поліції було відвідано за місцем проживання дітей у більше ніж 20 сім’ях, по деяких з них питання щодо виконання батьками батьківських обов’язків також розглядались на засіданні комісії. 

         Статтею  12  Закону  України  "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" передбачено, що держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна. Неприпустимо зменшення  або  обмеження  прав  і  охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень. Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками  та  особами,  які  їх   замінюють,   житлових   прав   і охоронюваних законом інтересів дітей. Для здійснення  будь-яких  правочинів   стосовно нерухомого майна,  право  власності  на яке або право користування яким мають діти,  потрібна  попередня  згода  органів  опіки  та  піклування.

         Статею 56 Цивільного кодексу України передбачено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

         Враховуючи зазначене починаючи з 01 лютого 2021 року служба у справах дітей міської ради здійснює збір документів для розгляду зазначених вище питань. На першому  засіданні комісії з питань захисту прав дитини також ці питання розглядались.

         Загалом, вважаю, що робота по реалізації державної політики з питань соціального захисту дітей проводиться на достатньому рівні. Проте викликає занепокоєння збільшення кількості дітей, які проживають не з батьками та потребують надання статусу, є проблеми міжособистісних стосунків окремих дітей у одній сім’ї, насильство у сім’ях, відсутність дитячих будинків сімейного типу, а особливо відсутність патронатних сімей.

Над вирішенням зазначених питань продовжує працювати як служба у справах дітей Сарненської міської ради, так і інші установи та організації, які згідно власного положення та чинного законодавства України здійснюють певні заходи в інтересах дітей.

 

 

 

 

 

Начальник служби

у справах дітей                                                             Ростислав ГАВРИЛЮК

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
28 березня 2024
№ від 28 березня 2024 року "Про затвердження попереднього висновку стосовно відповідності інтересам та потребам територіальної громади пропозиції Дубровицького міського голови Богдана Микульського про початок переговорів з питань організації "

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Березень
28 березня 2024
№ 67 від 28 березня 2024 року "Про вивчення, оцінку та громадське обговорення пропозиції Дубровицького міського голови Богдана Микульського про початок переговорів з питань організації співробітництва територіальних громад у сфері надання соціально"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про погодження місця для надання послуг з прокату електросамокатів"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про встановлення режиму роботи салону краси  «BLOOM» по вул. Княгині Ольги, 23 у м. Сарни"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про  роботу Служби у справах дітей Сарненської міської ради щодо запобігання бездоглядності неповнолітніх на території Сарненської міської територіальної громади"

Пошук документів