, Адміністратор

№371 від 14 липня 2021 року "Про схвалення звернення Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України"

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

14 липня 2021 року 

                                                  № 371

 

Про схвалення звернення

Сарненської міської ради

до Кабінету Міністрів України

 

         

          Від імені та в інтересах територіальної громади, з метою  захисту інтересів законних прав населення Сарненської міської територіальної громади, а саме жителів с.Городець, с.Сварині, с.Велихів Городецького старостинського округу та с.Велике Вербче, с.Вирка, с.Бутейки Великовербченського старостинського округу, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні Рівненської атомної електростанції, керуючись статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сарненська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Схвалити звернення до Кабінету Міністрів України (додається).
  2. Доручити міському голові Руслану Серпенінову невідкладно направити це звернення до Кабінету Міністрів України.

 

 

 

 

Міський голова                                                                         Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення Сарненської міської ради від 14 липня 2021 р.  № 371

 

                 Прем’єр-міністру України

                                                                                   Шмигалю Д.А.

 

                 вул. Михайла Грушевського, 12/2

                 м. Київ, 01008

 

 

 

Звернення 

Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України

 

 

 

Шановний Денисе Анатолійовичу!

 

Населені пункти Сарненської міської територіальної громади с.Городець, с.Сварині, с.Велихів Городецького старостинського округу та с.Велике Вербче, с.Вирка, с.Бутейки Великовербченського старостинського округу розташовані в 30-кілометровій зоні спостереження Рівненської АЕС. Відповідно до ст. 50 Конституції України громадянам гарантовано право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Встановлена Постановою Кабінету Міністрів України № 1325 від 28.12.2020 року «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483» фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів на рівні 168 коп. (з ПДВ) за 1 кВт.год. незалежно від об’єму, що споживається, викликала обурення українців і сколихнула  протести та мітинги.

У цих умовах на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України було розміщено електронну петицію № 22/111158-еп «Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію». Цю петицію підтримали та підписали понад 25 тисяч громадян України.

12.04.2021 року  Президент України Володимир Зеленський надав відповідь,  в якій зазначив про важливість порушеного в петиції питання та доручив Прем’єр-міністру України опрацювати надані пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян.

17 травня 2021 року від Міністерства енергетики України надійшла відповідь щодо опрацювання пропозицій, викладених в електронній петиції № 22/111158-еп. Вказана відповідь не є повною та достатньо обґрунтованою. Зокрема, пільга на оплату спожитої електроенергії для мешканців зон спостереження вже передбачена діючим законодавством (ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»). Проблема в тому, що наразі немає підзаконних нормативних актів, які регламентують порядок реалізації норм ст. 12 вищевказаного Закону. Мета та спрямованість петиції № 22/111158-еп цілком зрозуміла, її ініціаторам і підписантам звернути увагу Президента, Кабінету Міністрів і Верховної ради на факт порушення ст. 22 Конституції України, котра є нормою прямої дії та забороняє приймати закони, що звужують права громадян. Саме це відбулося у 2017 році, коли був прийнятий Закон України «Про ринок електричної енергії», яким скасували ст.17 Закону України «Про електроенергетику». Таким чином, при прийнятті нового законодавчого акту звужено право мешканців 30-кілометрових зон АЕС на отримання соціально-економічної компенсації ризику від діяльності ядерних установок. Однак, ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» діє і нині.

За результатами розгляду петиції № 22/111158-еп  Президент України В.Зеленський дав доручення КМУ «…опрацювати надані пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян…».З огляду на існуюче право мешканців зон спостереження на пільгу з оплати за спожиту електроенергію (ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку») Верховна Рада України та Кабінет Міністрів повинні відновити дію 30-відсоткової знижки.

Верховна Рада свій крок уже зробила. На підставі підписаної понад 25 000 громадян України електронної петиції № 22/111158-еп Верховна Рада України прийняла Постанову «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій» від 29.04.2021  року № 1435-IX, яка набрала чинності 07.05.2021 року.

Вказаною Постановою рекомендовано Кабінету Міністрів України невідкладно, упродовж чотирнадцяти календарних днів з дня набрання чинності цієї Постанови, встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.

Чекаємо на виконання Урядом вищевказаної Постанови ВРУ та виконання в повному обсязі доручення Президента України, наданого за результатами розгляду петиції № 22/111158-еп.

         Сарненська міська рада, з метою відстоювання порушених прав та інтересів мешканців - побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, просить розглянути рекомендації Верховної Ради України з цього приводу та врахувати їх у повному обсязі.

Також Сарненська міська рада наголошує, що відповідь Міністерства енергетики України на електронну петицію № 22/111158-еп не відповідає вимогам Закону України «Про звернення громадян». Автор петиції звертався з пропозицією: «…усунути порушення вимог ст.22 Конституції України шляхом вжиття необхідних заходів для внесення змін і доповнень до Законів України «Про ринок електричної енергії» та ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», а також прийняти відповідні підзаконні нормативно-правові акти, якими передбачити відновлення права населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, на оплату електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення та відновити пільги з оплати за спожиту електричну енергію».       Це конкретна пропозиція, яку підтримали понад 25000 громадян України.

Однак, у відповіді  Міністерства енергетики України міститься абстрактне формулювання «Уряд і Міненерго вивчають можливі варіанти вирішення цих питань…».

Наголошуємо на необхідності суворого дотримання вимог ст. 22 Конституції України та невідкладного вжиття конкретних заходів щодо повернення мешканцям населених пунктів 30-кілометрової зони спостереження навколо АЕС пільгової фіксованої ціни (тарифу) на спожиту електричну енергію в розмірі 70 відсотків від діючого тарифу.

 

 

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
25 квітня 2024
№ від 25 квітня 2024 року "Про  схвалення  Програми розвитку та фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради на 2025-2027 роки"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
25 квітня 2024
№ від 25 квітня 2024 року "Про схвалення Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку на 2025 - 2027 роки"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
25 квітня 2024
№ від 25 квітня 2024 року "Про відмову у наданні статусу дитини, яка  постраждала  внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, Шелайкіній Софії Владиславівні"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
25 квітня 2024
№ від 25 квітня 2024 року "Про надання статусу дитини-сироти "

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
25 квітня 2024
№ від 25 квітня 2024 року "Про надання статусу дитини-сироти"

Пошук документів