, Адміністратор

№372 від 14 липня 2021 року "Про схвалення звернення Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України"

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

14 липня 2021 року 

                                                   № 372

                                                                                                                     

                                                                      

Про схвалення звернення

Сарненської міської ради

до Кабінету Міністрів України,

Верховної Ради України 

         

          Від імені та в інтересах територіальної громади, з метою  захисту інтересів законних прав населення Сарненської міської територіальної громади, а саме жителів с.Городець, с.Сварині, с.Велихів Городецького старостинського округу та с.Велике Вербче, с.Вирка, с.Бутейки Великовербченського старостинського округу, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні Рівненської атомної електростанції, керуючись статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сарненська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Схвалити звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України (додається).
  2. Доручити міському голові Руслану Серпенінову невідкладно направити це звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

 

 

 

 

Міський голова                                                                  Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення Сарненської міської ради від 14 липня 2021 р. 

№ 372

 

                 Кабінет Міністрів України

 

                    вул. Михайла Грушевського, 12/2

                                                                                                          м. Київ, 01008

 

                                                                                                          Верховна Рада України

 

                         вул. Михайла Грушевського, 5

                         м. Київ, 01008

 

 

Звернення

Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України,

  Верховної Ради України

 

 

Населені пункти Сарненської міської територіальної громади с.Городець, с.Сварині, с.Велихів Городецького старостинського округу та с.Велике Вербче, с.Вирка, с.Бутейки Великовербченського старостинського округу розташовані у 30-кілометровій зоні спостереження Рівненської АЕС. Відповідно до ст. 50 Конституції України громадянам гарантовано права на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

В Україні нині діють 4 атомні електростанції, населення всіх чотирьох зон спостереження становить понад 800 тисяч мешканців, які щоденно перебувають під ризиком впливу іонізуючого випромінювання, джерелом якого потенційно є ядерні установки, радіоактивні відходи та технологічні викиди води зі ставків-охолоджувачів. Громадяни України, які постійно мешкають в 30-кілометрових зонах АЕС, мають законне право на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності ядерних установок.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» Міністерству енергетики України за бюджетною програмою за КПКВК 2411030 «Субвенція з Державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження», передбачені видатки в сумі 137 499,5 тис. гривень.

Порядок та умови надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2012 № 91 (надалі - Порядок).

Для розподілу обсягу субвенції між адміністративно-територіальними одиницями, які мають право на отримання субвенції, необхідно внести зміни в Додаток вищезазначеного Порядку.

Однак, розподіл коштів субвенції між місцевими бюджетами здійснюється в обсязі, що визначається формулою, затвердженою Порядком. У цій формулі коефіцієнт співвідношення розподілу визначено частиною першою статті 122 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та передбачає спрямування коштів для обласних бюджетів, бюджетів районів і міст обласного підпорядкування, бюджетів монофункціональних міст – супутників ядерних установок.

Змінами, внесеними законами України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 17.09.2020 № 907-IXта від 15.12.2020 № 1081-IX, щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи, запроваджено термін «бюджети місцевого самоврядування» та виключено поняття «бюджети об’єднаних територіальних громад». Згідно з п. 2  Кодексу, бюджети місцевого самоврядування – бюджети сільських, селищних, міських територіальних громад, а також бюджети районів у містах (у разі утворення районних у місті рад).

За інформацією Міненерго, внесення змін до Порядку в частині територіального розподілу обсягу субвенції можливе тільки після внесення відповідних змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

Ситуація, яка склалась, заважає мешканцям 4-х зон спостереження АЕС України на реалізацію законного права щодо отримання компенсаційних ризиків проживання в 30-кілометровій зоні ядерних об’єктів. У сукупності з факторами понаднормативних строків експлуатації атомних енергоблоків і погіршенням стану екології у вказаних регіонах, вирішення питань компенсації ризиків проживання в зонах спостереженнях має вкрай важливе значення. Соціальна гострота  та напруга в цій сфері стосується 800 тис. громадян.

Враховуючи викладене, в межах повноважень, просимо негайно вжити відповідних заходів щодо внесення змін і доповнень до ст. 122 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки» та до Порядку й умов надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, для можливості використання передбачених в Державному бюджеті України коштів на 2021 рік.

 

 

 

 

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
26 квітня 2024
№ від 26 квітня 2024 року "Про схвалення Програми забезпечення депутатської діяльності депутатів Сарненської міської ради на 2025-2027 роки"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
26 квітня 2024
№ від 26 квітня 2024 року "Про підготовку КП «Житлосервіс», КП «Екосервіс» до виконання робіт з благоустрою та озеленення території Сарненської міської територіальної громади у весняно-літній період 2024 року"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
26 квітня 2024
№ від 26 квітня 2024 року "Про схвалення Програми «Комунальне майно» на 2025-2027 роки"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
26 квітня 2024
№ від 26 квітня 2024 року "Про схвалення Програми стимулів для медичних працівників Сарненської міської територіальної громади на 2025-2027 роки"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
26 квітня 2024
№ від 26 квітня 2024 року "Про  схвалення змін до  Програми підготовки та підтримки підрозділів територіальної оборони, Збройних Сил України та місцевого населення до участі в русі національного спротиву в Сарненській міській територіальній гром"

Пошук документів