, Головний редактор

№725 від 23 грудня 2021 року "Про схвалення звернення Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України"

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

23 грудня  2021 року                                                                                        № 725             

 

Про схвалення звернення Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України

 

 

 

 Від імені та в інтересах територіальної громади, з метою  захисту інтересів законних прав населення Сарненської міської територіальної громади, керуючись статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням із постійними комісіями міської ради, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Схвалити звернення Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України (текст звернення додається).
  2. Направити це звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, народним депутатам України Євтушку С.М. та Литвиненку С.А., Асоціації міст України, Рівненській обласній раді, Рівненській обласній державній адміністрації.

 

Міський голова                                                                              Руслан СЕРПЕНІНОВ

                                   

Додаток

до рішення Сарненської міської ради

23 грудня 2021 року №  725

 

 

Звернення

Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України,

 Міністерства охорони здоров’я України

 

         Національна служба здоров’я України укладає договори із закладами  охорони здоров’я та закуповує у них послуги з медичного обслуговування населення. Значний акцент при цьому робиться саме на первинну медичну допомогу. Такі послуги надають сімейні лікарі, що переважно працюють у медзакладах, а також медсестри, які забезпечують комплексну допомогу і підтримку пацієнтів на дому, адже візити до лікарні збільшують ризики інфікування стійкими внутрішньолікарняними штамами вірусних та бактеріальних інфекцій. Направлення до вузьких спеціалістів вторинної і третинної ланок пацієнт отримує лише тоді, якщо проблема не може бути вирішена на рівні спеціаліста первинної ланки. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 80-90% пацієнтів можуть пройти обстеження і отримати лікування саме в межах «первинки». Первинна ланка покликана надати людям комплексну допомогу – від зміцнення здоров’я і профілактики до лікування, реабілітації і паліативної допомоги, із врахуванням медичних потреб кожної людини впродовж її життя, а не просто лікування окремих захворювань. 

Сарненська міська територіальна громада в її теперішніх межах утворена в листопаді 2020 року. Громада об’єднала місто Сарни та 35 сіл Сарненського району.

З метою якісного надання медичної допомоги у найвіддаленіших куточках громади Сарненська міська територіальна громада повністю зберегла широку мережу первинної медичної допомоги – 13 амбулаторій (2 в м.Сарни та 11 в інших населених пунктах), 12 ФАПів та 5 пунктів здоров’я. До того ж, у громаді є заклади вторинної та третинної ланок медичної допомоги. Однак, через нестачу коштів громада шукає шляхи оптимізації витрат на утримання медичної мережі, намагаючись при цьому зберегти високу доступність послуг для пацієнтів.

Проблемою первинної ланки є нестача фінансування ФАПів. Зокрема у зв’язку з проектом постанови Кабінету Міністрів України  «Про встановлення гарантій оплати праці медичних та фармацевтичних працівників», який передбачає з 01 січня 2022 року підвищення зарплати лікарям від 20 000,0 грн та середнього медичного персоналу від 13 500,0 грн. ФАПи показали свою ефективність у час пандемії, коли амбулаторії та лікарня вторинного рівня були завантажені хворими на COVID-19, а також в умовах транспортних обмежень. У «спокійні часи» ФАПи забезпечують доступ до медичних послуг маломобільним групам населення та дещо розвантажують сімейних лікарів, однак вони потребують значного фінансування, що лягає тягарем на сімейних лікарів, які отримують гроші за рахунок декларацій, укладених з пацієнтами. 

 Національна служба здоров’я фінансує надання медичних послуг у громаді, цих коштів вистачає лише на зарплати медичного персоналу, придбання медикаментів, оплату послуг (крім комунальних), господарські товари, паливно-мастильні матеріали. Інші витрати – комунальні послуги, енергоносії, ремонт, оновлення обладнання – лягає на місцевий бюджет. З місцевого бюджету на медичну сферу, а саме для КНП «Сарненський ЦПМСД» у 2021 році виділили 4,4 млн грн.

Попередній розрахунок потреби в заробітній платі на 2022 рік для всіх працівників КНП «Сарненський ЦПМСД» значно перевищує очікувані доходи від НСЗУ від Програми медичних гарантій: очікуваний дохід на місяць орієнтовно 3 654 376,0 грн, очікувана зарплата на місяць (без проведення диференціації або градації медичним працівникам) становить 4329782,0 грн, а ще необхідні видатки для забезпечення нормального функціонування підприємства.

Потреба в коштах для виплати заробітної плати медичним працівникам з нарахуваннями на 2022 рік для ФАПів, ПЗ та денного стаціонару складає 6 817 872,0 грн.

Згідно з наданими роз’ясненнями Національної служби здоров’я України кошти, отримані комунальним некомерційним підприємством відповідно до договору медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій, скеровуються на заробітну плату та інші видатки по структурних підрозділах (по місцю надання допомоги лише лікарями загальної практики сімейної медицини, так як вони є основними працівниками медичного закладу і приносять дохід шляхом заключення декларацій з населенням), до яких відносяться лише амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Органи місцевого самоврядування і надалі будуть вживати заходи, спрямовані на забезпечення нормального функціонування ФАПів та ПЗ. Однак вирішити це питання лише за рахунок фінансового ресурсу місцевих бюджетів немає можливості.

З огляду на вищевикладене, просимо виділити кошти на виплату заробітної плати медичному персоналу фельдшерсько-акушерських пунктів, пунктів здоров’я спроможної мережі Сарненської міської територіальної громади та медичному персоналу, який обслуговує денний стаціонар (надання цієї послуги не входить у перелік обов’язкових послуг надавачів первинної медичної допомоги згідно з договором  з НСЗУ, але є соціально необхідною в структурі надання медичних послуг населенню громади), у зв’язку зі значним віддаленням від м. Сарни населених пунктів громади.

 

 

 

Секретар ради                                                                            Андрій МИЧКА

 

 

 

 

 

 

 

Прикріплені файли
№725 від 23 грудня 2021 року "Про схвалення звернення Сарненської міської ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України".docx
Додаток до рішення.docx

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
23 квітня 2024
№ від 23 квітня 2024 року "Про затвердження подання до суду про призначення опікуна для недієздатної особи"

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Квітень
23 квітня 2024
№ 87 від 19 квітня 2024 року "Про затвердження зведеного кошторисного розрахунку вартості наданих послуг на поточний ремонт котельні адмінприміщення Люхчанської сільської ради Сарненського району Рівненської області"

Документи → Проєкти рішень ради
23 квітня 2024
Про затвердження Програми запобігання виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та протидії пожежам у природних екосистемах Сарненської міської територіальної громади на 2025 – 2027 роки

Документи → Проєкти рішень ради
23 квітня 2024
Про  затвердження  Програми  цивільного захисту населення   Сарненської міської територіальної  громади на 2025-2027 роки

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
23 квітня 2024
№ від 23 квітня 2024 року "Про  схвалення Програми цивільного захисту населення Сарненської міської територіальної  громади на 2025 - 2027 роки"

Пошук документів