, Головний редактор

Про затвердження Програми підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб на 2025 - 2027 роки 

                С А Р Н Е Н С Ь К А  М І С Ь К А  Р А Д А

                        Р І В Н Е Н С Ь К О Ї  О Б Л А С Т І

                                  (VІIІ  С К Л И К А Н Н Я)

                                   Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

___  __________ 2024 року                                                           №

 

Про затвердження Програми підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

на 2025 - 2027 роки 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26, частиною 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням із постійними комісіями міської ради, міська рада

 

 

В И Р І Ш И Л А :

 

  1. Затвердити схвалену виконавчим комітетом міської ради Програму підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб на 2025 - 2027 роки (далі - Програма), що додається.

 

  1. Фінансовому управлінню міської ради передбачати кошти у бюджеті Сарненської міської територіальної громади на виконання заходів до Програми в межах наявних фінансових ресурсів на відповідні роки.

 

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань бюджету, фінансів та соціальної політики (Максим Шапірко), а організацію виконання ­– на першого заступника міського голови Івана НАЗАРЦЯ.

 

 

 

 

Міський голова                                                                   Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

 

СХВАЛЕНО                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету                                    Рішення міської ради

_____________2024 № _____                                             ___________2024 № _____

                                                                                             

 

 

Програма

 підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

на 2025 - 2027 роки 

       

Ця програма розроблена відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 «Про  введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України №2102–ІХ від 24.02.2022 року (зі змінами), Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», на підставі статті 91 Бюджетного кодексу України, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 року №106 «Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм» (зі змінами), Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою створення належних умов для забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей, з метою забезпечення реалізації прав і задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб, поліпшення умов їхньої життєдіяльності, створення фінансових, організаційно-правових і технічних механізмів для забезпечення комфортного соціального клімату й досягнення позитивних зрушень щодо рівня та якості життя населення, сприяння подальшій інтеграції внутрішньо переміщених осіб через усунення перешкод у реалізації їх прав та основоположних свобод, забезпечення повного доступу до адміністративних, соціальних, культурних та інших послуг.

 

  1. Паспорт Програми

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

2.

Рішення виконавчого комітету Сарненської міської ради

 

3.

Розробник Програми

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

4.

Співрозробник  Програми

Відділ зв`язків з громадськістю та засобами масової інформації Сарненської міської ради, Управління соціального захисту населення Сарненської РДА, КЗ «Центр надання соціальних послуг», Служба у справах дітей Сарненської міської ради, Управління Пенсійного фонду України в Сарненському районі, Центр надання адміністративних послуг Сарненської міської ради, Управління освіти Сарненської міської ради, КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради, КНП «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради, Сарненська філія Рівненського обласного центру зайнятості

5.

Відповідальні виконавці Програми

Відділ зв`язків з громадськістю та засобами масової інформації Сарненської міської ради, Управління соціального захисту населення Сарненської РДА, КЗ «Центр надання соціальних послуг», Служба у справах дітей Сарненської міської ради, Управління Пенсійного фонду України в Сарненському районі, Центр надання адміністративних послуг Сарненської міської ради, Управління освіти Сарненської міської ради, КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради, КНП «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради, Сарненська філія Рівненського обласного центру зайнятості

5.1

Головний розпорядник коштів

 Сарненська міська рада

6.

Учасники  Програми

Структурні підрозділи  Сарненської міської ради

7.

Термін реалізації Програми

Протягом  2025-2027 років

7.1

Етапи виконання Програми:

   1 етап - 2025 рік

   2 етап - 2026 рік

   3 етап - 2027 рік

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Бюджет Сарненської міської

територіальної громади

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми усього, в тому числі:

2025 рік -   200,0  тис. грн

2026 рік -   200,0  тис. грн

2027 рік -   200,0  тис. грн

9.1

Коштів місцевого бюджету

 600,0 тис. грн

9.2

Коштів інших джерел

                       -

 

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

На сьогодні, у зв’язку з продовженням воєнного стану в Україні люди залишають свої постійні місця проживання та переїжджають до інших регіонів, в тому числі і до Сарненської міської територіальної громади.  Станом на 01 квітня 2024 року  в громаді  зареєстровано 1293  внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб, з яких 225 дітей.

Така ситуація зумовила необхідність оновлення та подовження дії в територіальній громаді  Програми,  яка спрямована на створення благодійних умов перебування у територіальній громаді внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб.

 

  1. Мета Програми

       Головна мета даної Програми - допомога внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам у розв’язані їх нагальних проблем, які виникають при переміщені в інші місця для тимчасового перебування.

       Програма визначає загальні принципи, головні напрями та основний зміст підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб. Ці заходи повинні забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на їх захист.

       Досягнення зазначеної мети вбачається в комплексному та системному підході до підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб шляхом координації їх дій вирішення виникаючих проблем.

       Основними принципами Програми мають стати заходи щодо забезпечення першочергового задоволення потреб внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб.

 

  1. Шляхи і способи розв’язання проблеми

Затвердження Програми забезпечить ефективне розв’язання соціальних проблем, які виникають у внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб, у зв’язку з тим що в більшості переміщуються  сім’ї з дітьми, громадяни похилого віку або особи з інвалідністю, оскільки застосовує до їх вирішення принципи системності  та адресності, координує взаємодію виконавчих органів міської ради, об’єднань громадян та безпосередньо громадськості.

Виконання Програми забезпечить надання всебічної допомоги внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам.

 

 

 

 

  1. Завдання та заходи Програми (Додаток 1)

Основними завданнями Програми є:

  • зниження рівня соціальної напруженості серед внутрішньо переміщеними та/або евакуйованими особами в суспільстві;
  • сприяння інтеграції та соціальній адаптації таких осіб за новим місцем проживання;
  • допомога в забезпеченні створення належних умов для життєдіяльності, прав та реалізації потенціалу;
  • забезпечення соціальної, медичної, психологічної та матеріальної підтримки.

Заходи Програми:

  • забезпечення доступу переселених громадян до своєчасного отримання необхідної інформації;
  • організація постійного супроводу сімей ВПО;
  • задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб у тимчасовому житлі;
  • реалізація права переселених громадян на освіту;
  • реалізація права переселених громадян на медичну допомогу і доступ до ліків;
  • реалізація права переселених громадян на працю;
  • організація співпраці органів виконавчої влади з громадськими та благодійними організаціями;
  • евакуація/вивезення/ переміщення внутрішньо переміщених та/або евакуйованих;
  • поточний ремонт та придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб.
  1. Очікувані результати

 У результаті виконання заходів Програми очікується отримання ВПО різних видів соціальних послуг, реалізація житлових, майнових та освітньо-культурних прав і створення доступного середовища, що сприятиме зростанню рівня та якості їхнього життя, поліпшенню соціально-економічної ситуації в територіальній громаді, подолання проявів дискримінації.

 

  1. Фінансове забезпечення

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Сарненської міської територіальної громади, інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

У 2025 – 2027 роках видатки на виконання Програми здійснюватимуться основними виконавцями в межах затверджених для них на відповідні роки асигнувань ( Додаток 1, 2).

 

 

 

  1. Координація та контроль за ходом  виконання Програми

 

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради здійснює координацію за виконанням заходів та завдань Програми, відділ фінансово – господарського забезпечення Сарненської міської ради здійснює контроль за ефективним і цільовим використанням коштів.

За результатами аналізу виконання програмних заходів з урахуванням загальної соціально – економічної ситуації в міській громаді та змін зовнішніх умов, що можуть мати місце в ході реалізації Програми, допускається коригування заходів, шляхом внесення змін до Програми.

Виконання Програми припиняється після закінчення встановленого строку, після чого Відділ соціального захисту Сарненської міської ради складає заключний звіт про результати її виконання та подає його на розгляд сесії міської ради разом із пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми не пізніше ніж у двомісячний строк після закінчення встановленого строку її виконання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Програми підтримки

внутрішньо переміщених

та/або евакуйованих осіб

на 2025-2027 роки

Заходи щодо виконання Програми

 

№ п/н

Найменування заходу

Найменування показника

Найменування напрямку

Відповідальні за виконання

Обсяги фінансування з бюджету

міської територіальної громади

 

тис.грн

рік

1.

Забезпечення доступу переселених громадян до своєчасного отримання необхідної інформації

 

Забезпечення роботи телефонної лінії для координації роботи стосовно надання  допомоги ВПО

 

 

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

-

 

-

 

-

 

2025 -

2027

 

 

 

Інформування в засобах масової інформації щодо розташування органів соціального захисту населення, соціальних, медичних установ, закладів освіти та інших установ, до яких переселенці можуть звернутись за допомогою

Відділ зв`язків з громадськістю та засобами масової інформації Сарненської міської ради, Управління соціального захисту населення Сарненської РДА, КЗ «Центр надання соціальних послуг», Служба у справах дітей Сарненської міської ради, Управління Пенсійного фонду України в Сарненському районі

-

 

-

 

-

2025 -

2027

2.

Організація постійного супроводу сімей ВПО

Ведення обліку, соціального інспектування та соціального супроводжен-

ня сімей

Організація постійного супроводу сімей ВПО після залишення небезпечної зони фахівцями із соціальної роботи для вирішення проблемних питань, пов`язаних з їх тимчасовим місцем перебування.

Центр надання адміністративних послуг Сарненської міської ради,

КЗ «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради, Служба у справах дітей Сарненської міської ради, Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

-

2025-2027

3.

Задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб у тимчасовому житлі

створення умов для забезпечення доступу ВПО до отримання тимчасового житла

Улаштування на тимчасове проживання сімей з числа внутрішньо переміщених осіб

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

-

2025-2027

4.

Реалізація права переселених громадян на освіту

створення умов для забезпечення доступу дітей до отримання відповідного освітнього рівня

Організація навчання та виховання дітей з числа внутрішньо переміщених осіб у дошкільних та шкільних навчальних закладах міста

Управління освіти Сарненської міської ради

-

2025-2027

5.

Реалізація права переселених громадян на медичну допомогу і доступ до ліків

створення умов для забезпечення доступу ВПО до отримання медичних послуг

Забезпечення у разі необхідності надання установами охорони здоров`я медичних послуг громадянам з числа внутрішньо переміщених осіб

КНП "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради, КНП «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради

-

2025-2027

6.

Реалізація права переселених громадян на працю

створення умов для професійної самореалізації через працевлаштування, перекваліфікацію, здобуття нової професії, розвиток бізнес ініціативи

Надання допомоги у працевлаштуванні на вільні вакансії працездатних громадян із числа переселенців

Сарненська філія Рівненського обласного центру зайнятості

-

2025-2027

7.

Організація співпраці  органів виконавчої влади з громадськими та благодійними організаціями

співпраця органів виконавчої влади з громадськими та благодійними організаціями, інвесторами відповідно до законодавства

Надання продуктових пакетів, товарів першої необхідності, гігієнічних засобів, медичних засобів.

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

-

2025-2027

8.

Евакуація/вивезення/ переміщення внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

 

Евакуація/вивезення/ переміщення внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

Відділ з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та мобілізаційної роботи Сарненської міської ради

100, 00

 

100,00

 

100,00

2025-2027

 

9.

Поточний ремонт та придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб

 

Поточний ремонт та придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб

Сарненська міська рада

100, 00

 

100,00

 

100,00

2025-2027

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до Програми підтримки

внутрішньо переміщених

та/або евакуйованих осіб

на 2025-2027 роки

 

 

Ресурсне забезпечення Програми

підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб

на 2025 - 2027 роки

 

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

Етапи  виконання  Програми (тис. грн)

 Усього витрат на виконання                                               Програми (тис. грн)

І

ІІ

ІІІ

2025 рік

2026 рік

2027 рік

Обсяг ресурсів  усього, у тому числі:

200,0

200,0

200,0

600,0

Бюджет міської територіальної громади

200,0

200,0

200,0

600,0

 

 

 

Прикріплені файли
Про затвердження Програми підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб на 2025 - 2027 роки .doc

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
20 травня 2024
№ від 20 травня 2024 року "Про надання дозволу на списання паливно-мастильних матеріалів"

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Травень
20 травня 2024
№ 96 від 17 травня 2024 року "Про графік стажування громадян з числа молоді в апараті Сарненської міської ради та її виконавчих органах"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
20 травня 2024
№ від 20 травня 2024 року "Про тимчасове призупинення освітнього процесу закладів дошкільної освіти Сарненської міської ради у літній період 2024 року"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Пошук документів