, Головний редактор

Увага, небезпечна карантинна рослина - амброзія полониста!

Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку.

Амброзія полониста (Ambrosia artemisifolia L) – небезпечний для людини і довкілля бур'ян, який має карантинне значення в Україні. Засмічує подвір'я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи тощо. Амброзія є карантинним бур'яном не лише для України, а і для багатьох держав світу.

Амброзія полинолиста – це однодомна рослина із родини айстрових (складноцвітих) по зовнішньому вигляду нагадує полин гіркий. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листя довжиною 4-15 см, черенкові, перисто-розсічені. Цей бур'ян заввишки 20-180 сантимертів, на добре удобрених грунтах виростає до 250 сантиметрів. Одна рослина дає 30-40 тис. насінин, а окремі рослини – до 150 тис. штук. В грунті насіння зберігає життєздатність до 40 років.

Масове цвітіння бур'яну спостерігається в кінці липня-серпня та продовжується у вересні. Насіння молочної та воскової стиглості скошеного бур'яну має здатність дозрівати та забезпечувати повноцінні сходи.

За статистикою кожен 3-5 житель схильний до алергічних захворювань або вже страждає на них. Найактивніший період прояву алергії припадає саме на період цвітіння цієї рослини. При тому, що алергійний поліноз виникає в різних його проявах як у дорослих, так і у дітей. Отже, проблема боротьби зі злісним карантинним бур’яном – є загально. Проблемою для всіх жителів у весняно – осінній період.

Щоб запобігти подальшому розповсюдженню амброзії, боротьбу з нею слід розпочинати щорічно до цвітіння та утворення насіння методом виривання з корінням, регулярного покосу або засіванням сумішшю газонних трав, не допускати засмічення ґрунту та сільгосппродукції.

Згідно Закону України «Про карантин рослин» проведення заходів по знищенню карантинних організмів на земляних ділянках проводяться силами та за рахунок землевласників та землекористувачів або орендарів земельних ділянок.

Нагадуємо мешканцям приватних секторів, власникам земельних ділянок про особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства, що статтею 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладання штрафу на громадян від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Шановні мешканці Сарненської ОТГ, закликаємо всіх небайдужих до свого здоров’я, здоров’я оточуючих та екологічного стану нашої території до плідної співпраці по знищенню амброзії на засмічених ділянках. Також звертаємось з проханням до керівників підприємств, організацій всіх форм власності, землекористувачів та населення проводити всі необхідні заходи по захисту та оздоровленню екологічного стану району. Впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої. Не можна стояти осторонь. Боротьба з амброзією – справа кожного. Давайте всі разом знищувати амброзію з червня по жовтень!

Адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже і фізичне здоров’я людей, і чистоту довкілля!

 

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
28 березня 2024
№ від 28 березня 2024 року "Про затвердження попереднього висновку стосовно відповідності інтересам та потребам територіальної громади пропозиції Дубровицького міського голови Богдана Микульського про початок переговорів з питань організації "

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Березень
28 березня 2024
№ 67 від 28 березня 2024 року "Про вивчення, оцінку та громадське обговорення пропозиції Дубровицького міського голови Богдана Микульського про початок переговорів з питань організації співробітництва територіальних громад у сфері надання соціально"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про погодження місця для надання послуг з прокату електросамокатів"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про встановлення режиму роботи салону краси  «BLOOM» по вул. Княгині Ольги, 23 у м. Сарни"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про  роботу Служби у справах дітей Сарненської міської ради щодо запобігання бездоглядності неповнолітніх на території Сарненської міської територіальної громади"

Пошук документів