, Адміністратор

Потрібно боротися з американським білим метеликом

На території нашої області є шкідливий карантинний організм, з яким обов’язково потрібно проводити боротьбу.

Американський білий метелик – карантинний шкідник, обмежено поширений на території України, який пошкоджує деревні та чагарникові рослини. Надає перевагу: шовковиці, клену ясенелистому, волоському горіхові, плодовим деревам. Зовні метелик білосніжний. Активний вночі й на світанку, вдень ховається під листям. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листка групами по 300-500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком. Через 5-10 діб відроджуються гусениці, які скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього- четвертого віку ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя, далі розмір гнізда значно збільшується і може досягти два метри, іноді ціле дерево. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до поодинокого способу життя. Гусениці живляться 45-55 діб, після чого заляльковуються в різних захищених місцях. У липні-серпні відбувається літ метеликів другого покоління, самки відкладають до 2000 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні-вересні заляльковуються до весни наступного року. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, і можуть повністю оголити плодове дерево 10-15 річного віку. Тому у випадку виявлення гнізд, гілки з ними потрібно зрізати, зібрати у пакети та знищити. Цей механічний метод боротьби є самий ефективний і обов'язково повинен бути застосований, тому що вирішальним чинником боротьби з шкідником є знищення його у першому поколінні. Якщо не буде проведено належної боротьби з цим поколінням, то друга літня генерація буде більш багаточисельною, та шкода, яку спричинять гусениці цієї генерації буде значною. В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова гибель гусениць. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче - 30°С.

Заходи захисту:

1)обстеження багаторічних насаджень та смуг відчуження в період масової появи павутинних гнізд американського білого метелика з гусінню І-ІІ віку;

2)зрізання павутинних гнізд з гусінню (до розповзання) з послідуючим знищенням;

3)на заражених деревах видалення відмерлої кори і обмазування стебла вапном;

4)у разі пошкодження 20 % листя хімічна обробка на великих територіях, в лісосмугах, за межами населених пунктів препаратами згідно Переліку препаратів, дозволених до використання; у межах населених пунктів – екологічно безпечними біологічними препаратами.

Саме зараз початок відродження личинок першого покоління.

Звертаємось до землевласників, землекористувачів на закріплених територіях.

Пам’ятаймо: найцінніше, що в нас є, – це наше довкілля. Зрештою, від нього залежить здоров’я нації. Захистити його – це наш спільний громадянський обов’язок.

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
28 березня 2024
№ від 28 березня 2024 року "Про затвердження попереднього висновку стосовно відповідності інтересам та потребам територіальної громади пропозиції Дубровицького міського голови Богдана Микульського про початок переговорів з питань організації "

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Березень
28 березня 2024
№ 67 від 28 березня 2024 року "Про вивчення, оцінку та громадське обговорення пропозиції Дубровицького міського голови Богдана Микульського про початок переговорів з питань організації співробітництва територіальних громад у сфері надання соціально"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про погодження місця для надання послуг з прокату електросамокатів"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про встановлення режиму роботи салону краси  «BLOOM» по вул. Княгині Ольги, 23 у м. Сарни"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
27 березня 2024
№ від 27 березня 2024 року "Про  роботу Служби у справах дітей Сарненської міської ради щодо запобігання бездоглядності неповнолітніх на території Сарненської міської територіальної громади"

Пошук документів