, Адміністратор

Техніка безпеки у спеку

Знову на території нашої громади прийшла справжня літня спека – нелегке випробування для  жителів громади. Підступна спека пробирається в квартири, машини, офіси та подорожує з нами в громадському транспорті. Відмітка на термометрі злітає все вище і вище, чого не скажеш про наше самопочуття. Тривале перебування на сонці або в задушливому приміщенні загрожує людині не тільки тепловим ударом, але і розвитком або загостренням серцево-судинних захворювань. Щоб уникнути перегріву організму, пропонуємо вам запам’ятати кілька простих правил  безпеки.

Рятуємося від зневоднення

Для нормалізації теплового обміну, який порушується через рясне потовиділення і утруднене дихання, вранці і ввечері пийте більше води. Протягом дня робити це слід помірно, невеликими порціями. Включіть в раціон соковиті овочі та фрукти. При зневодненні організм втрачає необхідні солі, тому вживайте мінеральну воду з кальцієм, калієм і магнієм. Крижаний душ, про який ми мріємо, крокуючи по розпеченому асфальту – не кращий помічник. Холод сприяє звуженню судин, які через час розширюються ще більше. Оптимальна температура води для купання – близько 30 градусів.

Харчуємося помірно

Жирна важка їжа категорично протипоказана в спекотні дні. Вона зігріває нас, а організму для її переварювання потрібно більше енергії. Краще зупинитися на легко засвоюваній їжі: фруктах, овочах, горіхах, йогуртах, відвареній рибі і парових котлетах, нежирному сирі і інше. В цілому спека – відмінний привід задуматися про здорове харчування, адже, як відомо, огрядні люди переносять її складніше. Не варто зайвий раз тестувати організм на витривалість, вживаючи спиртні напої. Алкоголь розширює судини, і в поєднанні з палючим сонцем може принести здоров’ю відчутної шкоди.

Ховаємося від сонця

Очевидно, що інстинкт самозбереження змусить нас шукати будь-яку тінь на залитій сонцем вулиці. Але дерева і рятівні козирки є не скрізь. Виходячи на вулицю, не забудьте капелюх, кепку або панаму. В іншому випадку не можна виключати можливість сонячного удару. Приміщення, в якому ви перебуваєте протягом дня, також слід захистити від сонячних променів. Опустіть жалюзі, зашторте вікна, а якщо випаде можливість – придбайте спеціальну плівку, яка відображатиме сонячні промені. Це допоможе знизити температуру повітря до 10 градусів.

Провітрюємо приміщення правильно

Свіже повітря необхідне нам для нормальної роботи мозку, тому наглухо запечатати себе в кімнаті з кондиціонером – не кращий варіант. Добре провітрюйте приміщення рано вранці і ввечері, залишайте вікна відкритими на ніч, а ось в період найвищої сонячної активності (з 10 до 16 годин) краще тримати їх закритими.

Заощаджуємо сили

Чи помічали ви, як поводяться в жарку погоду тварини? Вірно, вони спокійно сплять де-небудь в тіні. Медики радять знижувати рівень фізичних навантажень, щоб не збільшувати багатостраждальний теплообмін. Якщо не можете без спорту, намагайтеся виконувати вправи тільки рано вранці або пізно ввечері, але кращим варіантом буде розмірена прогулянка у вечірньому парку.

На жаль, влітку не завжди є можливість провести найспекотніші дні біля моря або на дачі, в прохолодній тіні густих дерев. Перебуваючи на роботі або в машині, нам також необхідно врятуватися від спеки. Є кілька рекомендацій, які актуальні для кожного:

  • носіть світлий одяг з натуральних тканин: він краще пропускає повітря,менше нагрівається і перешкоджає виникненню парникового ефекту;
  • по дорозі на роботу пийте холодну воду невеликими ковтками;
  • обзаведіться віялом – воно стане в нагоді в задушливому транспорті або кабінеті без кондиціонера;
  • обтирайте шкіру мокрим хусткою або вологими серветками без вмісту спирту;
  • освіжитися можна за допомогою невеликого пульверизатора. Цей предмет коштує недорого, але в спеку стає справжнім порятунком;
  • змініть улюблену каву на зелений чай. Він нормалізує теплообмін, та й у цілому корисний для організму;
  • жінкам слід менше користуватися декоративною косметикою. Жирні креми також заважають шкірі дихати;
  • якщо припаркували автомобіль на пригріві, користуйтеся захисним екраном для лобового скла. Встановлювати його слід зовні машини, інакше повітря в салоні нагріється;
  • чиста машина краще відбиває сонячне світло, тому в спеку мити її варто частіше, навіть якщо вона виглядає лише злегка брудною.

Будьте уважні до свого організму, і навіть в нещадну спеку будете почувати себе комфортно.

 

  Відділ з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та мобілізаційної роботи Сарненської міської ради.

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про затвердження рішень про надання та припинення надання соціальних послуг"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про переведення громадянина на диференційовану форму обслуговування у відділенні соціальної допомоги вдома комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про затвердження розпорядження Сарненського міського голови від 11.04.2024 № 80 та внесення змін до рішення виконавчого комітету від 05.08.2022 року № 292"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про  взяття під соціальний супровід cім`ї  Стельмах С.Л., жителів м. Сарни, Сарненського району Рівненської області, яка перебуває у складних життєвих обставинах"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
19 квітня 2024
№ від 19 квітня 2024 року "Про  взяття під соціальний супровід cім`ї  Сапунжийської О.Д., жителів м. Сарни, Сарненського району Рівненської області, яка перебуває у складних життєвих обставинах"

Пошук документів