, Головний редактор

№ 1558 від 06 жовтня 2023 року "Про  реорганізацію місцевих пожежних команд комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс»"

С А Р Н Е Н С Ь К А    М І С Ь К А     Р А Д А

Р І В Н Е Н С Ь К О Ї   О Б Л А С Т І

 ( VІІІ  С К Л И К А Н Н Я )

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

 

06 жовтня 2023 року                                                                             №  1558              

 

Про  реорганізацію місцевих пожежних команд комунального

підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс»

 

 

         Керуючись ст. 62 Кодексу цивільного захисту України, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 07.04.2023 № 315 «Про затвердження Порядку утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони», статутом комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс», з метою організації захисту життя та здоров’я громадян, захисту приватної, колективної, державної власності від пожеж, надзвичайних ситуацій, інших небезпечних подій, підтримання належного рівня пожежної безпеки на підприємствах, установах, організаціях і в населених пунктах та забезпечення місцевої пожежної охорони на території Сарненської міської територіальної громади, за погодженням із  постійними комісіями міської ради,  міська рада

 

В И Р І Ш И Л А :

 

 

  1. Відповідно до звернення директора комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» (далі - Підприємство) Агапова В.В., реорганізувати та перейменувати місцеві пожежні команди сіл Велике Вербче, Кричильськ, Любиковичі, Корост, Тутовичі, Городець, Люхча Сарненської міської ради у складі відділу місцевої пожежної охорони комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» у місцеві пожежно-рятувальні підрозділи (далі МПРП) сіл Велике Вербче, Кричильськ, Стрільськ, Корост, Тутовичі, Городець Сарненської міської ради у складі відділу місцевої пожежної охорони (далі Відділ) комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс».
  2. Місцем знаходженням МПРП визначити:

- с.Велике Вербче, вул.Комплекс господарських будівель і споруд Сарненського району, Рівненської області;

-  с.Кричильськ,  вул.Шевченка, 142, Сарненського району, Рівненської області;

-  с.Стрільськ, вул.Гребля, 60, Сарненського району, Рівненської області;

-  с.Корост, вул.Центральна,72 Б, Сарненського району, Рівненської області;

-  с.Тутовичі, вул.Шевченка,20 Б, Сарненського району, Рівненської області;

  - с.Городець, вул. Авеніра Коломійця, 154 Б, Сарненського району, Рівненської області.

  1. Визначити, що МПРП сіл обслуговують наступні території:

   -  МПРП села Велике Вербче обслуговує територію: с.Велике Вербче, с.Бутейки, с.Вирка, с.Мале Вербче, с.Велихів;

    -   МПРП села Кричильськ обслуговує територію: с.Кричильськ, с.Поляни, с.Одринки, с.Угли, с.Убереж;

   -  МПРП села Стрільськ обслуговує територію: с.Стрільськ, с.Люхча, с.Глушиця, с.Глушицьке, с.Маслопуща, с.Любиковичі, с.Білятичі, с.Мар’янівка;

   -    МПРП села Корост обслуговує територію: с.Корост; с.Бутейки, с.Мале Вербче, с.Поляни, с.Одринки;

   -  МПРП села Тутовичі обслуговує територію: с.Тутовичі, с.Довге, с.Висове, с-ще Чемерне, с.Цепцевичі;

  • МПРП села Городець обслуговує територію: с.Городець, с.Велихів, с.Сварині.

Рішенням міської ради за погодженням з місцевим підрозділом ДСНС територія обслуговування МПРП може змінюватися.

  1. У зв’язку з реорганізацією місцевих пожежних команд  у складі Відділу надати дозвіл директору комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» вносити зміни до організаційної структури комунального підприємства.
  2. Фінансування Відділу комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» здійснюється за рахунок загального та спеціального фондів бюджету Сарненської міської територіальної громади шляхом надання фінансової підтримки комунальному підприємству Сарненської міської ради «Екосервіс».
  3. Директору підприємства забезпечити здійснення видатків на утримання Відділу відповідно до бюджетних призначень.
  4. Затвердити Положення про Відділ комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» у новій редакції (додається).
  5. Директору підприємства забезпечити виконання Положення про Відділ комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» та ознайомлення працівників Відділу та МПРП  з цим Положенням під особистий підпис.
  6. Визнати таким, що втратило чинність, рішення міської ради від 25.02.2021 № 120 «Про утворення місцевих пожежних команд сіл Велике Вербче, Кричильськ, Любиковичі, Корост, Тутовичі, Городець, Люхча Сарненської міської ради у складі Відділу комунального підприємства «Екосервіс» Сарненської міської ради» та затвердження Положення про Відділ комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс».
  7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з економічних питань, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства та інвестиційного розвитку (Ігор М’якішев) та заступника міського голови Тараса ДРАГАНЧУКА.

 

 

 

 

      Міський голова                                                               Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                             Додаток

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ місцевої пожежної охорони комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс»

 

  1. Загальні положення

 

          1.1. Місцеву пожежну охорону (далі - МПО) на території  Сарненської міської територіальної громади забезпечує відділ місцевої пожежної охорони комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» (далі Відділ), код ЄДРПОУ 32404202 (далі - Підприємство), утворено з метою організації заходів із запобігання виникнення пожеж та їх гасіння, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (далі – НС) та небезпечних подій (далі – НП), забезпечення ефективної роботи з організації та забезпечення пожежної безпеки на території Сарненської міської територіальної громади. До складу Відділу  входять  місцеві пожежно-рятувальні підрозділи:

- села  Велике Вербче, місце знаходження: с.Велике Вербче, вул. Комплекс господарських будівель і споруд  Сарненського району, Рівненської області;

- села Кричильськ, місце знаходження: с.Кричильськ, вул.Шевченка, 142, Сарненського району, Рівненської області;

- села Стрільськ, місце знаходження: с.Стрільськ, вул.Гребля, 60 Сарненського району, Рівненської області;

- села Корост, місце знаходження: с.Корост, вул.Центральна, 72Б, Сарненського району, Рівненської області;

- села  Тутовичі, місце знаходження: с.Тутовичі, вул.Шевченка, 20Б, Сарненського району, Рівненської області;

- села Городець, місце знаходження: с.Городець, вул.Авеніра Коломійця, 154Б, Сарненського району, Рівненської області;

Сарненської міської ради (далі - МПРП).

1.2.   Функціонування МПРП організовується у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу пожежних, пошукових та інших невідкладних робіт в умовах пожежі, НС, НП або загрози їх виникнення.

          1.3. Відділ та МПРП у своїй діяльності керуються Конституцією і законами України, Кодексом цивільного захисту України, указами Президента України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, цим Положенням, нормативно-правовими актами центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також рішеннями Сарненської міської ради і її виконавчого комітету, Статутом Підприємства та наказами директора Підприємства, начальника відділу місцевої пожежної охорони Підприємства, начальника зміни (караулу) МПРП сіл.

         1.3. У питаннях організації несення служби, гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних робіт, експлуатації пожежно-, аварійно-рятувальної техніки та оснащення Відділ та МПРП керується нормативно-правовими актами, передбаченими для підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту.

         1.4. Відділ та МПРП у своїй діяльності підпорядковуються Сарненському міському голові. Загальне керівництво Відділом та МПРП здійснює директор Підприємства, керівництво поточною діяльністю Відділу та МПРП, пов’язаною зі здійсненням пожежної охорони, здійснює керівник відділу місцевої пожежної охорони Підприємства. Під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій персонал Відділу та МПРП сіл підпорядковується керівнику гасіння пожежі або робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

         1.5. Установчим документом Відділу є це Положення, яке затверджується рішенням Сарненської міської ради та погоджується з територіальним органом ДСНС. Службовий статус, умови оплати праці та посадові інструкції працівників Відділу та МПРП затверджуються наказами по Підприємству.

         1.6. Соціальний і правовий захист персоналу Відділу та МПРП здійснюється     відповідно до чинного законодавства України.

          1.7. Організаційну структуру та штат працівників Відділу та МПРП, кількість та вид техніки визначає директор Підприємства  за погодженням з Сарненським  міським головою,  відповідно до покладених на  них завдань.

         1.8. Залучення МПРП до ліквідації пожеж, наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, інших НП, проведення пожежно-, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення НС та НП проводиться відповідно до Плану залучення сил і засобів, який погоджується Сарненською міською радою, територіальним органом ДСНС та іншими суб’єктами господарювання, сили і засоби яких залучаються для ліквідації НС (подій, пожеж) на території Сарненської міської територіальної громади, а також планів локалізації та ліквідації аварій, реагування на НС та НП, що передбачені для відповідного регіону.

         1.9. МПРП під час виконання покладених на них завдань взаємодіють з підрозділами Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, спеціальними формуваннями та службами з питань  цивільного захисту, а також підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, розташованими на території громади.

         1.10. Контроль за діяльністю МПРП  здійснює директор комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» або уповноважена ним особа та місцевий орган ДСНС України.

         1.11. У разі атестування, відповідно до законодавства, здатності МПРП до проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт і отримання свідоцтва на право проведення таких робіт МПРП  може отримати статус комунальної аварійно-рятувальної служби.

         1.12. Залучати працівників та пожежну техніку МПРП для виконання завдань, не передбачених законодавством, у тому числі цим Положенням, заборонено.

  1. Мета та завдання Відділу та МПРП

 

                                  Метою діяльності Відділу та МПРП є:

          2.1. Запобігання виникненню пожеж та нещасним випадкам під час пожеж, мінімізація їх наслідків та захист населення і територій від НС та НП.

          2.2. Невідкладне реагування на НС та НП, проведення аварійно- рятувальних та інших невідкладних робіт на об’єктах і територіях громади.

          2.3. Локалізація зон впливу шкідливих і небезпечних факторів, що виникають під час пожеж, аварій та катастроф.

 

                   Завдання Відділу та МПРП:

 

         2.4. Виконання заходів, спрямованих на запобігання загибелі людей, виникненню пожеж і мінімізацію їх негативних наслідків.

         2.5. Ефективне і комплексне використання наявних сил і засобів, призначених для гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

        2.6.  Забезпечення обслуговування об’єктів і територій, що знаходяться на відповідних територіях на підставі укладених договорів (у разі отримання статусу аварійно-рятувальної служби).

        2.7. Забезпечення постійної готовності до оперативного реагування на пожежі та НС як у мирний час, так і в умовах особливого періоду.

        2.8. Комплектування персоналом, придатним за станом здоров'я до виконання покладених завдань, забезпечення дотримання норм законодавства з охорони праці.

        2.9.  Постійне підтримання належного рівня професіоналізму персоналу з урахуванням ризиків та небезпек, притаманних регіону.

 

Відділ та МПРП відповідно до покладених на них завдань:

 

       2.10. Здійснюють заходи із запобігання виникненню пожеж шляхом:

       1) розроблення за погодженням з місцевим органом ДСНС річних      планів заходів із запобігання виникненню аварій, пожеж та інших небезпечних подій;

      2) організації та проведення профілактично-роз’яснювальної роботи, навчання  населення правилам пожежної безпеки, діям під час виникнення пожеж та  небезпечних подій;

      3)  проведення занять з дотримання правил пожежної безпеки у класах безпеки, закладах освіти, охорони здоров’я, культури згідно з сезонною потребою;

       4) участі в межах повноважень у роботі комісій, зокрема з розслідування пожеж;

       5) чергування під час проведення пожежонебезпечних робіт, культурно- масових, спортивних, просвітницьких, святкових або інших заходів з масовим перебуванням людей;

      6) популяризації добровільного пожежного руху та пожежно-рятувальної справи серед населення, зокрема дітей (утворення та розвиток осередків юних рятувальників-пожежників).                                                                                          

         2.11.  Здійснюють гасіння пожеж, проводять евакуацію та рятування (у тому числі в умовах екстремальних температур, загрози вибуху, обвалу, зсуву, підтоплення тощо) людей та матеріальних цінностей, заходи для мінімізації або ліквідації наслідків пожеж, зокрема разом з підрозділами Оперативно- рятувальної служби цивільного захисту, відомчої та добровільної пожежної охорони, спеціальними формуваннями та службами з питань цивільного захисту,  а також підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, розташованими на території громади.

2.12. Надають допомогу в ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха та інших видів небезпечних подій, що становлять загрозу життю або здоров’ю населення чи призводять до завдання матеріальних збитків,  з урахуванням можливостей наявних сил і засобів.

2.13. Надають домедичну допомогу постраждалим особам, які перебувають у небезпечному для життя й здоров’я стані, на місці виникнення НС та НП.

2.14. Проводять заходи для постійного підтримання своєї готовності до дій за призначенням.

2.15. Забезпечують підтримку належного рівня підготовки персоналу для виконання покладених завдань.

2.16.  Інформують місцевий орган ДСНС про факти виникнення пожеж та         порушення вимог правил пожежної безпеки.

2.17.  Проводять роботу щодо дотримання та виконання громадянами   вимог правил пожежної безпеки.

2.18. Організовують раціональне використання, ремонт і технічне обслуговування техніки та обладнання МПРП.

 2.19. Організовують експлуатацію, ремонт будівель і споруд та цільове  використання нерухомого майна МПРП.

2.20. Здійснюють підбір осіб, які бажають стати працівниками МПРП.

2.21. Беруть участь у проведенні:

а) оглядів-конкурсів протипожежного стану окремих об’єктів і територій;

б) заходів із утворення та організації роботи дружин юних рятувальників-пожежників разом із місцевим підрозділом ДСНС, управлінням освіти, молодіжними організаціями;                                                                                                                                

в)  перевірок протипожежного стану об’єктів разом із місцевим підрозділом    ДСНС;

г) перевірок джерел протипожежного водопостачання, розташованих на території громади;

ґ) пожежно-тактичних навчаннях на об’єктах, розташованих на території громади,  що організовуються органами та підрозділами Оперативно-рятувальної  служби цивільного захисту;

д) командно-штабних навчаннях і штабних тренуваннях, що організовуються на території громади;

є) інших заходах із запобігання виникненню пожежам.

2.22. Здійснюють інші функції, передбачені чинним законодавством.

  1. Організація діяльності Відділу та МПРП

 

3.1. Функціонування МПРП організовується у цілодобовому режимі та постійній готовності до виконання завдань за призначенням.

Порядок залучення до чергування працівників МПРП визначається  начальником Відділу.

3.2.  Під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій працівники МПРП підпорядковуються керівнику гасіння пожежі або робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

3.3.  З метою забезпечення належного функціонування, створення умов для цілодобового чергування працівників МПРП, розміщення пожежно-рятувальної, аварійно-рятувальної техніки та оснащення органом місцевого самоврядування, який її утворив, надається (будується) пожежне депо.

Координація та контроль діяльності МПРП здійснюється органом    місцевого  самоврядування, керівником Підприємства, Відділу та місцевим органом ДСНС.

 

  1. Права та обов’язки працівників Відділу та МПРП

 

4.1.  Для виконання покладених на них завдань працівники МПРП  мають право:

4.1.1. За рішенням начальника відділу пожежної охорони комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» залучати до виконання робіт із гасіння пожеж та ліквідації наслідків НС інші пожежно-рятувальні підрозділи відповідно до Планів залучення сил і засобів, а також фахівців і спеціалістів органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій, розташованих на відповідних територіях, за згодою їхніх керівників;

4.1.2. Одержувати від державних органів, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та їхніх посадових осіб вичерпну та достовірну інформацію, документи та матеріали, необхідні для виконання покладених на них завдань, у тому числі про об’єкти, обладнання та технологічні установки, на яких можуть проводитися протипожежні, пошукові, аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи у разі виникнення пожеж та НС;

4.1.3. Отримувати безперешкодний доступ до всіх житлових, виробничих, інших приміщень і територій, а також застосовувати будь-які заходи, спрямовані на рятування населення, запобігання поширенню вогню, виконання робіт, пов’язаних із ліквідацією наслідків НС та гасінням пожежі;

4.1.4. Отримувати від державних органів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і суб’єктів господарювання безоплатного надання вогнегасних речовин, техніки, паливно-мастильних матеріалів, обладнання, засобів зв’язку, а під час пожежі, що триває понад три години, - харчування, приміщення для відпочинку та реабілітації осіб, залучених до гасіння пожежі;

4.1.5. При вчиненні посадовими особами та громадянами адміністративних  правопорушень у сфері пожежної та техногенної безпеки, складати протоколи про адміністративні правопорушення (далі – протоколи) відповідно до статей 120, 175, 188-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – Кодекс).

Складені протоколи та матеріали, що підтверджують вчинення адміністративного правопорушення, направляти супровідним листом на розгляд    до відповідного місцевого органу ДСНС.

Розгляд протоколів про адміністративні правопорушення та матеріалів, що підтверджують вчинення адміністративного правопорушення, здійснюється згідно з затвердженими відповідними місцевими органами ДСНС графіками розгляду зазначених протоколів, де зазначається дата та час розгляду протоколу.

4.1.6. Забезпечення МПРП бланками протоколів про адміністративні правопорушення, що відповідають вимогам Кодексу, та журналами їх видачі, покладається на засновників.

 

                 Вимагати під час гасіння пожежі:

 

       4.1.7. Від посадових осіб об’єктів, на яких виконуються заходи з гасіння пожежі або проведення аварійно-рятувальних робіт, припиняти дії, що перешкоджають персоналу МПРП  виконувати поставлені завдання.

-        від осіб, які перебувають у зоні НС, НП або поблизу місця пожежі, дотримання правил, запроваджених установленими заходами безпеки.

4.1.8. Проводити під час ліквідації наслідків НС, НП та гасіння пожеж документування, кіно- та відеозйомку, фотографування і звукозапис.

4.1.9. Користуватися відповідними інформаційними базами цих державних органів, місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування.

4.1.10. Використовувати в установленому порядку засоби зв’язку, транспорт та інші матеріально-технічні ресурси підприємств, установ та організацій для рятування людей і ліквідації наслідків пожеж, НС та НП, доставки персоналу та спеціального оснащення на постраждалі (ушкоджені) об’єкти та території.        

4.1.11. Використовувати телебачення та радіомовлення для оприлюднення повідомлень про НС та пожежі.

4.1.12.   Надавати інші послуги згідно з чинним законодавством.

 

              4.2.        До обов’язків Відділу та  МПРП належать:

 

4.2.1. Організація функціонування МПРП у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу пожежних, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт в умовах НС або загрози її виникнення.

4.2.2. Підтримання взаємодії з місцевими органами та підрозділами  центральних органів виконавчої влади, місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності під час гасіння пожеж, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

4.2.3. Участь у складі комісії щодо визначення рівнів ризику за можливими  наслідками від пожеж та НС у процесі експлуатації об'єктів на території Сарненської міської територіальної громади.

4.2.4. Забезпечення збереження інформації про об’єкти суб’єктів господарювання, що стала відома у зв'язку з виконанням обов’язків.

4.2.5.   Здійснення інших функції, передбачених чинним законодавством.

4.2.6.  У вільний від здійснення завдань діяльності МПРП, виконувати інші завдання та доручення директора комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» та/або начальника відділу місцевої пожежної хорони Підприємства.

 

      Здійснення заходів із запобігання виникненню пожеж шляхом:

4.2.7. Розроблення за погодженням з місцевим органом ДСНС річних     планів заходів із запобігання виникненню аварій, пожеж та інших небезпечних подій.

4.2.8. Організації та проведення профілактично-роз’яснювальної роботи, навчання населення правилам пожежної безпеки, діям під час виникнення пожежі на підвідомчій території. 4.2.9. Проведення занять з дотримання правил пожежної безпеки у класах безпеки, закладах освіти, охорони здоров’я, культури згідно з сезонною потребою.

4.2.10. Чергування під час проведення пожежонебезпечних робіт, культурно-масових, спортивних, просвітницьких, святкових або інших заходів із масовим перебуванням людей.

4.2.11. Популяризації добровільного пожежного руху та пожежно- рятувальної справи серед населення, зокрема дітей (утворення та розвиток осередків юних рятувальників-пожежників).

4.2.12. Гасіння пожеж, проведення евакуації, рятування людей та матеріальних цінностей, здійснення заходів для мінімізації або ліквідації наслідків пожеж самостійно та у взаємодії з пожежно-рятувальними підрозділами  Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, відомчої та добровільної пожежної охорони, спеціалізованими службами та формуваннями цивільного захисту, а також підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності на  території Сарненської міської територіальної громади.

4.2.13.  Надання допомоги в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що становлять загрозу життю або здоров’ю населення чи призводять до завдання матеріальних збитків, з урахуванням наявних сил і засобів.

4.2.14. Забезпечення постійного підтримання належного рівня підготовки працівників МПРП для виконання покладених на них завдань.

4.2.15.   Участь у перевірках джерел протипожежного водопостачання, разом з відповідними місцевими підрозділами ДСНС.

4.2.16. Постійне підтримання належного рівня професіоналізму працівників МПРП для гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та   інших невідкладних робіт.

  1. Майно та фінансування Відділу та МПРП

 

        5.2.  Майно МПРП становлять закріплені за відділом місцевої пожежної охорони комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс» матеріальні цінності, оборотні кошти, одержані в установленому порядку та передані у відповідальне зберігання та користування МПРП.

5.3. Майно МПРП використовується лише за його цільовим і функціональним призначенням. Розпорядження майном та його відчуження здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

       5.4. Джерелами формування майна МПРП є майно:

- передане в установленому законодавством порядку від місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання, територіального органу ДСНС;

- придбане за рахунок коштів місцевих бюджетів; передане підприємствами, що знаходяться на території громади;

- отримане за рахунок добровільних пожертвувань від юридичних та фізичних осіб, гуманітарних програм (у тому числі міжнародних);

- з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

5.5. Джерелами фінансування МПРП є кошти:

- бюджету міської територіальної громади;  

- підприємств, установ і організацій;

- отримані за рахунок добровільних пожертвувань юридичних та фізичних осіб;

- з  інших джерел, не заборонених чинним законодавством.                                                            

5.6. Бюджетні кошти використовуються у порядку, визначеному бюджетним законодавством.

5.7.  Приміщення, засоби зв’язку, техніка, інше майно, а також кошти, що в установленому порядку надходять від юридичних та фізичних осіб (благодійна і гуманітарна допомога, плата за надання послуг тощо) для забезпечення діяльності МПРП, підлягають обліку та використанню згідно з законодавством.                                                                                                       

5.8. Оплата праці персоналу Відділу та МПРП здійснюється відповідно до чинного законодавства.                                                                                            

5.9. МПРП здійснює користування землею та природними ресурсами згідно з чинним законодавством.                                                                                    

5.10. Транспортні засоби МПРП із кольорографічними позначеннями, світловою та звуковою сигналізацією належать до категорії оперативних транспортних засобів.

 

 

 

 

 

 

 

6.Керівництво Відділу

 

       6.1. Відділ місцевої пожежної охорони підприємства очолює начальник відділу, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом директора Підприємства.

6.2. Начальник відділу місцевої пожежної охорони є посадовою особою Підприємства.

6.3. У разі відсутності начальника відділу місцевої пожежної охорони  його обов’язки виконує тимчасово призначена на посаду особа за наказом директора Підприємства.                                                                                                

6.4. Посадові обов’язки за кожною посадою визначаються відповідними посадовими інструкціями по Підприємству. Посадові інструкції начальника  мають відповідати обов’язкам, передбаченим у цьому Положенні.

6.5.Начальник відділу місцевої пожежної охорони Підприємства:

6.5.1. Здійснює безпосереднє керівництво місцевою пожежною охороною, у складі якої МПРП, виконання покладених на пожежно-рятувальні підрозділи завдань і функцій, належний рівень готовності до гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, ефективне використання і збереження закріпленого за МПРП майна, збереження життя та здоров’я персоналу.                                                                    

6.5.2. Несе персональну відповідальність за виконання покладених на МПРП завдань і функцій, організацію та результати їх діяльності.

6.5.3. Представляє місцеву пожежну охорону в органах влади, діє від імені Відділу у відносинах з підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та з фізичними особами або дає на це доручення працівникам МПРП.

6.5.4. Організовує, забезпечує та контролює виконання вимог законодавства, рішень місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, інших нормативно-правових актів із питань забезпечення МПРП, наказів по підприємству.

6.5.5. Здійснює планування роботи МПРП, контролює виконання запланованих заходів.                                                                                                 

6.5.6. Звітує перед органами управління підприємством про виконання покладених на місцеву пожежну охорону завдань, планів роботи, про усунення порушень і недоліків, виявлених під час проведення перевірок діяльності МПРП, а також про притягнення до відповідальності персоналу, винного у допущених порушеннях.                                                                                   

6.5.7. Бере участь у доборі та забезпечує організацію роботи з комплектування МПРП кваліфікованим персоналом, подає пропозиції щодо формування кадрового резерву МПРП.

6.5.8. Забезпечує додержання встановленого порядку щодо повідомлення місцевого органу ДСНС про виникнення пожеж, НС, НП  на підвідомчій території.

6.5.9. Організовує роботу та забезпечує взаємодію МПРП із місцевим органом ДСНС та навчальними закладами ДСНС щодо питань підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації персоналу МПРП, а також проведення спільних навчань, тренувань тощо.

6.5.10. Сприяє забезпеченню належних умов праці та соціального захисту працівників МПРП для виконання покладених на них обов’язків, здійснює контроль за дотриманням внутрішньої трудової дисципліни та порядку в приміщеннях будівель МПРП.

6.5.11. Забезпечує виконання працівниками МПРП вимог безпеки праці під час несення служби, гасіння пожеж, виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, при проведені тактичних та інших видів навчань і занять.

6.5.12. Організовує заходи та здійснює контроль за забезпеченням безпеки дорожнього руху та порядку експлуатації транспортних засобів МПРП під час виконання покладених на них завдань.                                                                 

6.5.13. Забезпечує раціональне використання, ремонт і технічне обслуговування техніки та обладнання МПРП;

6.5.14. Вносить пропозиції керівництву Підприємства щодо покращення матеріально-технічного забезпечення МПРП.

6.5.15.  Проводить огляд, планові та оперативні перевірки наявності, стану збереження і правильного використання техніки, пального, інших матеріальних цінностей, їхньої готовності до дій за призначенням.

6.5.16. Дає доручення працівникам МПРП обов’язкових до виконання, контролює їх виконання.                                                                                            

6.5.17.  Здійснює особистий прийом громадян.

6.5.18. Ініціює застосування заохочень та накладення стягнень на працівників МПРП  відповідно до трудового законодавства України.

6.5.19.  Надає пропозиції керівництву Підприємства щодо кошторису Відділу (у частині матеріального та фінансового забезпечення МПРП), організовує його виконання, здійснює контроль за правильним і економним витрачанням коштів і матеріальних ресурсів МПРП та з цього приводу підзвітний та підконтрольний директору Підприємства.

6.5.20. Забезпечує дотримання персоналом  Відділу та МПРП законодавства з питань запобігання та протидії корупції.

6.5.21. Забезпечує взаємодію МПРП з формуваннями оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, розташованими на території Сарненської міської територіальної громади.                                                          

6.5.22.  Виїжджає на пожежі, місця аварій та стихійного лиха відповідно до встановленого порядку, керує роботою персоналу МПРП з їх ліквідації.

6.5.23. Зупиняє гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, якщо виникла підвищена загроза життю персоналу МПРП.

6.5.24.  Вносить пропозиції щодо організаційно-штатної структури МПРП, фінансово-господарських та інших питань, які сприяють увдосконаленню і підвищенню рівня праці та соціального захисту персоналу МПРП.

6.5.25. Бере участь у розгляді керівництвом Підприємства та органами місцевого самоврядування питань, пов’язаних із діяльністю МПРП;

6.5.26.  Виконує інші функції відповідно до покладених на нього завдань.

  1. Порядок комплектування,

соціальні права та гарантії персоналу МПРП

 

7.1. Оплата праці та соціальний захист працівників МПРП здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством.

7.2. Тривалість робочого часу і відпочинку працівників регламентується чинним законодавством. Чергові зміни МПРП працюють цілодобово.

7.3. Працівникам МПРП, які відповідно до своїх обов’язків долучаються до гасіння пожеж та надання допомоги у ліквідації наслідків НС, НП, надається медична допомога та медико-психологічна реабілітація згідно з чинним законодавством.

7.4. Працівники МПРП підлягають обов’язковому особистому страхуванню за рахунок коштів  органу місцевого самоврядування, що утворив Відділ та МПРП, на випадок захворювання, часткової або повної втрати працездатності, загибелі (смерті), що сталися внаслідок подій при виконанні посадових обов’язків, згідно з чинним законодавством.

7.5. Працівниками МПРП можуть бути особи, які досягли 18- річного віку, мають повну цивільну дієздатність, здатні за станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки, що підтверджується попередніми та періодичними медичними оглядами.

7.6. Підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації основних працівників здійснюється у закладах освіти ДСНС.

7.7. Працівники МПРП, які не пройшли відповідної підготовки, до  гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт не допускаються.

7.8. Працівники МПРП повинні проходити періодичні медичні огляди відповідно до порядку, встановленого МОЗ України.

 

  1. Припинення діяльності Відділу та МПРП

 

8.1. Припинення діяльності Відділу та МПРП здійснюється за рішенням Сарненської міської ради із завчасним (не менше ніж за 60 днів до прийняття відповідного рішення) інформуванням про це місцевого органу ДСНС, а також працівників відповідного МПРП.

8.2. У разі припинення діяльності Відділу та  МПРП працівникам, які звільняються, гарантуються їх права згідно з трудовим законодавством України.

  1. Порядок внесення змін до Положення

Внесення змін та доповнень до цього Положення здійснюється органом місцевого самоврядування, який утворив та утримує МПРП, за погодженням з територіальним органом ДСНС.

 

 

Секретар міської ради                                                                 Андрій МИЧКА

 

Прикріплені файли
№ 1558 від 06 жовтня 2023 року "Про  реорганізацію місцевих пожежних команд комунального підприємства Сарненської міської ради «Екосервіс»".docx

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження актів обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Пошук документів