, Адміністратор

Форми влаштування дітей

Сім’я - для кожної дитини
В Україні, як і в кожній країні світу, є ряд сімейних форм виховання, до яких можна влаштувати дитину, яка з різних причин залишилась без батьківського виховання. 
До сімейних форм виховання відносяться:
 
УСИНОВЛЕННЯ
Усиновлення – усиновленням є прийняття у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. 
Усиновлювачем дитини може бути:
дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини;
усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років. 
подружжя;
особи, які проживають однією сім'єю за рішенням суду щодо усиновлення ними дитини;
якщо дитина має лише матір, вона може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати перебуває у шлюбі;
якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він перебуває у шлюбі;
якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка.
 
ОПІКА, ПІКЛУВАННЯ
Опіка та піклування над дітьми  — влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім'ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. 
Опікуни, піклувальники є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень, несуть відповідальність за життя, здоров'я, фізичний і психічний розвиток дитини, яка знаходиться під їх опікою, піклуванням.
Опікуни, піклувальники зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечити одержання дитиною повної загальної середньої освіти, двічі на рік здійснювати повне медичне обстеження підопічного.
Оформлення над дитиною опіки та піклування, права та обов'язки опікунів, піклувальників регулюються Сімейним і Цивільним кодексами України. Сімейний кодекс містить положення щодо оформлення опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, Цивільний кодекс визначає ці питання більш широко, враховуючи потребу захисту прав недієздатних та обмежено дієздатних громадян.
Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли чотирнадцяти років, а піклування — над дітьми віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
Над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, опіка, піклування встановлюється органами опіки та піклування або судом.
Опікуном, піклувальником може бути повнолітня дієздатна особа. При призначенні опікуна, піклувальника враховуються особисті якості особи, її ставлення до дитини (Сімейний кодекс, стаття 244). Однією з умов оформлення опіки є бажання самої дитини щодо призначення певної особи її опікуном, піклувальником.
Переважне право серед кількох осіб, які бажають стати опікунами чи піклувальниками щодо однієї й тієї самої дитини, надається: •її родичам незалежно від місця їх проживання; •особам, у сім'ї яких проживає дитина на момент, коли виникають підстави для встановлення над нею опіки або піклування. Не може бути опікуном, піклувальником особа, яка зловживає алкоголем, наркотичними засобами, позбавлена батьківських прав, а також інтереси якої суперечать інтересам дитини.
ПРИЙОМНА СІМ’Я
Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Метою утворення прийомної сім’ї є забезпечення належних умов зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання.
Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІУ рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.
За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках за згодою сторін прийомна сім’я може функціонувати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років.
Після утворення прийомної сім’ї постійно здійснюється її соціальне супроводження працівниками центру соціальних служб.
Разом з тим діти, які влаштовані до прийомної сім’ї, перебувають на обліку з усиновлення в службі у справах дітей та, при певних умовах, можуть бути усиновлені громадянами Украхїни або іноземцями. 
 
ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ
Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати 10 чоловік.
Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.
Влаштування дітей у дитячий будинок сімейного типу проводиться з урахуванням віку батьків-вихователів та дітей, за умови що на час досягнення обома батьками-вихователями пенсійного віку всі вихованці досягли віку вибуття з дитячого будинку сімейного типу. У разі досягнення пенсійного віку одним з батьків-вихователів час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках за згодою сторін дитячий будинок сімейного типу може функціонувати і після досягнення батьками-вихователями пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років.
Не допускається одночасне застосування різних форм влаштування дітей удитячий будинок сімейного типу, крім випадків, коли батьки-вихователі перебувають з підопічним у сімейних чи родинних відносинах.
На виховання та спільне проживання у дитячий будинок сімейного типу влаштовуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на відповідній адміністративно-територіальній одиниці або перемістилися з тимчасово окупованої території чи району проведення антитерористичної операції.
Діти, які влаштовані до прийомної сім’ї, перебувають на обліку з усиновлення в службі у справах дітей та, при певних умовах, можуть бути усиновлені громадянами Украхїни або іноземцями. 
У випадку виявлення бажання взяти на виховання в сім’ю дитину, яка залишилась без батьківскього піклування, першочергово необхідно звернутися до Служби у справах дітей Сарненської міської ради. 
Контактні дані:
Начальник служби: Гаврилюк Ростислав Богданович
E-mail: sarny_dity_mrada@ukr.net
Телефон: 0952199568, (03655) 3-57-36
Адреса: м. Сарни, вул. Степана Бандери, 8, 2 поверх.


Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
20 травня 2024
№ від 20 травня 2024 року "Про надання дозволу на списання паливно-мастильних матеріалів"

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Травень
20 травня 2024
№ 96 від 17 травня 2024 року "Про графік стажування громадян з числа молоді в апараті Сарненської міської ради та її виконавчих органах"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
20 травня 2024
№ від 20 травня 2024 року "Про тимчасове призупинення освітнього процесу закладів дошкільної освіти Сарненської міської ради у літній період 2024 року"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
17 травня 2024
№ від 17 травня 2024 року "Про затвердження акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню"

Пошук документів