, Головний редактор

Коротка характеристика Сарненскої міської територіальної громади

 До складу Сарненської міської територіальної громади входять місто Сарни і тридцять п’ять сіл. На території громади створено 11 старостинських округів з чисельністю населення в середньому від 2 до 4 тисяч. Чисельність населення громади за станом на 01.07.2023 становить 65725 чоловік, з них сільське населення – 37099. Загальна кількість працездатного населення становить 38800 чоловік. Загальна площа території складає 81681,92 га, із них: 41237,64 га – землі сільськогосподарського призначення, 32465,67 га – землі лісогосподарського призначення. Місто Сарни має зручне логістичне розташування: відстань до м. Рівне – 90 км, до м. Київ – 300 км, до кордону з Республікою Польща (м. Ягодин) – 200 км. Місто Сарни знаходиться на перетині трас автомобільних доріг міжнародного (М-07  Київ — Ковель —контрольно-пропускний пункт «Ягодин» (державний кордон з Польщею)) та державного значення (Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів).

Господарську та підприємницьку діяльність у Сарненській міській територіальній громаді здійснюють 3016 суб’єктів усіх форм власності, із них: фізичних осіб-підприємців – 2256, юридичних осіб – 760. У структурі обсягу виробленої продукції найбільшу частку забезпечили підприємства машинобудування та металообробки (49,3 %), харчової галузі (40,8 %), деревообробної галузі (9,5 %). Основні види економічної діяльності фізичних осіб-підприємців на території Сарненської міської територіальної громади: торгівля (оптова і роздрібна), сільськогосподарське виробництво, лісозаготівлі, транспортні та побутові послуги, громадське харчування. 

У власності громади перебувають 17 закладів дошкільної освіти, 32 заклади загальної середньої освіти, заклад позашкільної освіти.

У системі інклюзивної освіти діє інклюзивно-ресурсний центр, на обліку в якому перебуває 547 дітей віком від двох до вісімнадцяти років.

У громаді функціонує 3 комунальні некомерційні підприємства в галузі охорони здоров’я, які надають послуги первинної та вторинної медичної допомоги. На базі Сарненської центральної районної лікарні функціонує кардіологічний центр.

Послуги соціального характеру надає Центр надання соціальних послуг. Центр є комплексним закладом соціального захисту населення, структурні підрозділи якого провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам і сім’ям, які належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах. З метою забезпечення надання належної психосоціальної допомоги та реабілітації населенню, зокрема військовослужбовців, створено комунальний заклад «Сарненський районний центр психосоціальної підтримки «Життя» Сарненської міської ради.

У Сарненській міській територіальній громаді культурно-дозвіллєву діяльність забезпечує 5 закладів культури клубного типу (1 – палац культури, до складу якого входять 24 центри культури та дозвілля, що розташовані в сільській місцевості, 2 – міські будинки культури, 2 – міські клуби), центральна публічно-шкільна бібліотека, в системі якої 25 бібліотек та 2 пункти видачі, Сарненська мистецька школа із філією в с.Корост.

Функціонує Сарненський історико-етнографічний музей – центр збереження та популяризації історико-культурної спадщини Полісся, який налічує близько 9000 експонатів основного фонду та близько 9000 експонатів науково-допоміжного фонду. У музеї зібрані історичні пам'ятки, колекція старовинного одягу, предметів побуту, матеріалів які розповідають про промисли та ремесла поліського краю. На відкритому майданчику представленні архітектурні споруди Волинського Полісся. У музеї проводять покази релігійно-обрядових свят, майстер-класи, відтворюють знакові історичні події в історії міста, наукові конференції, круглі столи, піші екскурсії, етнографічні експедиції. Започатковано інноваційну форму діяльності закладу «Шлюб за добу».

У громаді в галузі фізкультури та спорту діє дитячо-юнацька спортивна школа, комунальне підприємство «Сарни-Арена», а також 7 міських спортивних клубів, а саме: фізкультурно-спортивний клуб «Повір у себе», спортивний клуб «Олімп», футбольний клуб «Маяк», баскетбольний клуб «Маяк», молодіжний громадський фізкультурно-спортивний клуб «Сокіл» на базі Сарненського фахового педагогічного коледжу РДГУ, спортивний клуб «Гладіатор», шахово-шашковий клуб «Дебют». Для занять фізичною культурою і спортом функціонує 212 спортивних споруд.

Щороку спортсмени та спортивні команди громади досягають найвищих результатів на міжнародних, Всеукраїнських та обласних змаганнях. У м.Острів (Польща) у кубку Європи з гирьового спорту серед жінок Оксана Рабош у ваговій категорії до 68 кг виборола золоту медаль. Софія Кушнір стала триразовою чемпіонкою Європи серед дівчат до 21 року, до 23 років та серед жінок. Катерина Палій – бронзова призерка Європи із сумо серед дівчат до 21 року.

У власності громади перебувають 3 підприємства житлово-комунального господарства (Екосервіс, Житлосервіс, Сарнитеплосервіс), Трудовий архів, Готель «Случ», Телерадіокомпанія «Полісся», Інспекція з питань благоустрою.

У сфері інвестиційної діяльності Сарненську міську територіальну громаду зареєстровано в базу платформи з релокації бізнесу та вносяться відомості про об’єкти нерухомості, вільні виробничі приміщення та склади. Подано інформацію про 2 земельні ділянки типу Greenfield, вільні від забудови та обмежень, як інвестиційно привабливі для розміщення на інтернет платформі UkraineInvest, та про 2 земельні ділянки типу Greenfield – до InvestinRivne для визначення можливостей створення індустріального парку на території Сарненської міської ради.

 З метою сприяння розвитку партнерських відносин підписано Угоди про партнерську співпрацю між Сарненською міською радою та муніципалітетами: Новий Двір-Гданський (Республіка Польща), Гміна Длуголенка (Республіка Польща), Хеннеф (Федеративна Республіка Німеччина).

Вигідне географічне розташування, природні багатства (ліс, торф, пісок, вапняки та ін.) створюють сприятливі умови для розвитку промислового виробництва. Рекреаційні зони – змішані та хвойних ліси, річки та озера створюють умови для відпочинку та є можливістю розвитку зеленого туризму. Завдяки наявності залізничної станції, автомагістралей міжнародного, державного та обласного значення Сарненська міська територіальна громада є інвестиційно-привабливою для партнерства з іноземними муніципалітетами.

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
06 травня 2024
№ від 06 травня 2024 року "Про  схвалення змін до  Програми розвитку та фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради на 2021-2024 роки"

Документи → Рішення виконавчого комітету → 2024 рік → Квітень
06 травня 2024
№ 220 від 30 квітня 2024 року "Про проведення опалювального періоду 2023-2024 років на території Сарненської міської територіальної громадита заходи щодо підготовки до опалювального періоду 2024-2025 років"

Документи → Рішення виконавчого комітету → 2024 рік → Квітень
06 травня 2024
№ 275 від 30 квітня 2024 року "Про надання статусу дитини-сироти"

Документи → Рішення виконавчого комітету → 2024 рік → Квітень
06 травня 2024
№ 276 від 30 квітня 2024 року "Про надання статусу дитини-сироти"

Документи → Рішення виконавчого комітету → 2024 рік → Квітень
06 травня 2024
№ 277 від 30 квітня 2024 року "Про надання статусу дитини-сироти"

Пошук документів