Основні вимоги до пунктів розливу та доочищення питної води
Якість питної води безпосередньо впливає на здоров’я людини, тому важливо дотримуватися встановлених санітарних норм при її реалізації. Нагадуємо про основні вимоги ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», яких мають дотримуватись власники пунктів розливу та доочищення води.
Що потрібно знати власникам пунктів розливу?
Походження води – для реалізації використовується вода з підземних джерел або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.
Контроль якості – власник підприємства зобов’язаний здійснювати постійний контроль безпечності та якості питної води.
Лабораторні дослідження – результати аналізів повинні бути доступні для ознайомлення в пункті розливу.
Розташування пункту – має знаходитись на упорядкованій території з твердим покриттям, на відстані не менше ніж 50 м від джерел забруднення (смітники, вбиральні, автостоянки тощо).
Чистота території – місце реалізації води повинно підтримуватися в належному санітарному стані, з організованим відведенням поверхневих вод.
Обмеження зберігання – питну воду можна зберігати у стаціонарних ємностях не більше ніж 24 години, а в автоцистернах – 6 годин.
Очищення ємностей – перед заповненням водою всі ємності повинні бути чистими, а залишки попередньої води – злиті в каналізацію.
Інформація для споживачів – у пункті розливу має бути інформаційний листок із зазначенням:
- виду води та дати її виготовлення;
- умов зберігання;
- найменування та контактних даних виробника;
- місця знаходження свердловини та її параметрів;
- посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено воду.
Обладнання пункту – обов’язкова наявність прилавка з металевим краном для розливу води (висота крана над прилавком – не менше 0,5 м).
Що варто знати споживачам?
При наповненні тари слід уникати контакту крана з ємністю.
Набрану воду слід зберігати не довше 24 годин у чистій закритій тарі при температурі від +5°C до +20°C у місцях, захищених від сонця.
Полімерна тара багаторазового використання перед кожним заповненням має бути ретельно вимита.
Для безпеки питну воду, забрану з пунктів розливу, рекомендується кип’ятити перед вживанням.
Дотримання цих вимог допоможе забезпечити якість питної води та убезпечити здоров’я споживачів. Будьте відповідальними!