, Головний редактор

№03 від 27 січня 2022 року "Про стан надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих  обставинах та потребують сторонньої допомоги"

С А Р Н Е Н С Ь К А  М І С Ь К А  Р А Д А

Р І В Н Е Н С Ь К О Ї  О Б Л А С Т І

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

 

27 січня 2022 року                                                                                  № 03

 

Про стан надання соціальних послуг особам, які
перебувають у складних життєвих  обставинах та
потребують
сторонньої допомоги

 

Заслухавши та обговоривши інформацію комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради про стан надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих  обставинах та потребують сторонньої допомоги, відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», постанов Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 587 «Про організацію надання соціальних послуг» (зі змінами) та  від 03 березня 2020 року № 177 «Деякі питання діяльності центрів надання соціальних послуг», керуючись статтею 34, частиною шостою статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

 

В И Р І Ш И В:

 

  1. Інформацію комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради про стан надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, взяти до відома (додається).
  2. Комунальному закладу «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради :
    • Постійно проводити соціально-профілактичну роботу, спрямовану на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення.
    • Впроваджувати нові соціальні технології, спрямовані на раннє виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, формування відповідального батьківства, запобігання випадкам вилучення дитини із сім'ї.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника міського голови Івана НАЗАРЦЯ.

 

Міський голова                                                                      Руслан  СЕРПЕНІНОВ

                                                                                                                                          

ІНФОРМАЦІЯ

про стан надання соціальних послуг особам, які перебувають у
складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги

 

 

Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг»  Сарненської міської ради був створений згідно рішення Сарненської міської ради № 40 від 15.12.2020 року.

         Основними завданнями закладу є визначення потреб населення територіальної громади у соціальних послугах та забезпечення високого рівня їх надання громадянам, відповідно до їх індивідуальних потреб з урахуванням віку, стану здоров´я, особливостей інтелектуального та фізичного розвитку, з дотриманням державних стандартів.

         Станом на 01 січня 2022 року в структуру КЗ «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради (далі Центр) входять такі відділення:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення стаціонарного догляду;
  • відділення натуральної та грошової допомоги;
  • відділення соціальної роботи.

КЗ «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради на 2021 рік затверджено бюджетних асигнувань 9509386,00 гривень з них використано 9317370,00 гривень.

Штатна чисельність Центру складає 67,5 штатних одиниць, з них у сільській місцевості 34,5 штатних одиниць, фактична чисельність працюючих осіб 67,5.

Відділення соціальної допомоги вдома надає послугу догляд вдома – допомога в самообслуговуванні, пересуванні, веденні домашнього господарства за місцем проживання одиноких та одиноко проживаючих людей похилого віку та людей з інвалідністю, які не в змозі обійтися без сторонньої допомоги.

Станом на 01 січня 2022 року, 29 соціальних робітників обслуговують 260 осіб, з них у місті 10 робітників середнє навантаження на одного робітника в місті 10 чоловік, в селі – 9 чоловік. З початку 2021 року відділенням соціальної допомоги вдома забезпечено надання соціальних послуг для 456 осіб, які не здатні до самообслуговування з них  жінок – 262  особи, осіб з інвалідністю – 56.

За перше півріччя 2021 року послуги надавали 33 соціальних робітники. Здійснено 22800 відвідувань та 59600 заходів, що здійснюють зміст соціальної послуги вдома. На платній основі послуги отримали 65 чоловік на загальну суму 32967,10 грн.

Продуктовими пакетами забезпечено 20 чоловік  на суму 6460 гривень. Паливом, за кошти одиноких, забезпечено 23 чоловіки на суму 48230 гривень. Протягом року прийнято на обслуговування 353 чоловіки знято 103 чоловіки (з них 53 – Вирівська громада).

У відділенні соціальної допомоги вдома кожен отримувач соціальної послуги має закріпленого соціального робітника, який стає його професійним представником, посередником у різних службах громади та надійним помічником у вирішенні життєвих проблем.

Відділення стаціонарного догляду розраховане на 30 підопічних.

Станом на 01 січня 2022 року у відділенні проживали 26 громадян. У відділенні стаціонарного догляду надаються всі види соціальних послуг, передбачених для такого підрозділу, а саме: 4-разове харчування, медичне обслуговування, соціально-побутові послуги, організовується дозвілля, зустрічі з представниками влади, релігійними конфесіями, благодійними конфесіями.

Житлові кімнати обладнані меблями, м´яким інвентарем. У відділенні стаціонарного догляду працює кухонний блок, медична кімната, ванна кімната. Підопічні забезпечені одягом, відповідно сезону. Також забезпечені індивідуальними санітарно-гігієнічними засобами.

На протязі року у відділенні стаціонарного догляду проводилися роботи по благоустрою території, ремонту житлових кімнат та приміщень загального користування власними силами. На території відділення облаштований майданчик для відпочинку, висаджені фруктові та декоративні дерева. Деякі підопічні за їх особистим бажанням залучаються для виконання господарських робіт. Середня вартість утримання одного підопічного в місяць у 2021 році становила 7643,07 гривень, з них харчування 1976,60 гривень.

У відділення стаціонарного догляду проживають підопічні з декількох громад:

- Сарненська – 15 чол.;

         - Степанська – 7 чол.;

         - Костопільська – 1 чол.;

         - Клесівська – 1 чол.;

         - Дубровицька – 1 чол.;

         - Колківська – 1 чол.

Утримання підопічних з інших громад здійснюється за рахунок субвенцій, що надаються цими громадами.

         У житлових кімнатах проживають по 2 – 3 людини. У відділенні працює 13 штатних одиниць.

Відділення  соціальної  роботи за  підсумками роботи 2021  року.

Протягом 2021 року надійшло 135 повідомлень  про факти вчинення домашнього насильства в сім'ї, з  них 11 - по відношенню до дітей.  Працівниками відділення соціальної роботи відвідано сім’ї за місцем проживання, здійснено 75 оцінок потреб сімей. За результатами здійснення оцінки потреб сімей надані соціальні послуги інформування – 128 осіб,  консультування - 59 осіб, психологічна підтримка - 29 осіб, 8 жінкам постраждалим від домашнього насильства надано направлення до іншого суб’єкта взаємодії, а саме до Сарненського місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги, 40 осіб - отримали консультацію  в  телефонному режимі.

Розроблена та затверджена рішення Сарненської міської ради програма «Про міську соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі на період до 2025 року» за №472 від 21 вересня 2021 року.

Протягом року  приділялася активна увага сім’ям у  яких  батьки ухиляються від виконання батьківських  обов’язків. Так, на  обліку сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах та потребують  сторонньої  допомоги  за результатами здійснення оцінювання потреб перебувало 14 сімей, в яких виховується 40 дітей, з них 1 сім’я ( 3  дітей) перебуває  під соціальним супроводом. В ході  відвідування сімей надавалися соціальні  послуги  консультування, інформування та соціальної профілактики. Постійно проводяться бесіди щодо профілактики зловживання спиртними напоями, належного виховання та утримання дітей, відповідального батьківства, запобігання та протидії домашнього насильству в сім'ї тощо.

 За результатами надання соціальних послуг 10 сім’ям надано гуманітарну допомогу, 3 - допомога в оформленні документів, 2 – психологічна підтримка. Проблемні питання сімей розглядаються  на  комісії  з питань  захисту прав  дитини, зокрема було розглянуто питання по 4 сім’ях, в  яких виховується  9 дітей щодо неналежного виконання батьками їх обов’язків, прийняті  відповідні  рішення. Протягом звітного року  завершено  роботу з  3  сім’ями, які перебували у  складних  життєвих обставинах з  них 1 сім’я  - мінімізовано складні  життєві   обставини,  1 - переїзд  родини в  інший  район, 1 - смерть отримувача  соціальних  послуг (призначення опіки над дітьми).

З метою  формування та  популяризації сімейних цінностей та з  нагоди Міжнародного Дня сім’ї для сімей, якій опинилися у складних життєвих обставинах проведено  захід «Батьки і  діти -  нероздільне коло!». 6 сімей отримали подарунки у вигляді засобів   гігієни та іграшок.

До свята 1 вересня проведена акція «Дай руку першокласнику», за результатами якої, 3 дітям із сімей, які опинилися  у  складних життєвих  обставинах та цьогоріч  йдуть  до 1 класу вручено  канцелярське  приладдя.

         На території громади проживає  1 прийомна  сім’я, в  якій  виховується  двоє дітей, позбавлених  батьківського  піклування соціальний супровід якої здійснюється завідувачем відділення соціальної роботи. Надавалися послуги консультування, інформування та соціальної адаптації (допомога у оформленні документів для виплати одноразової допомоги при досягненні 18 річного віку до Клесівської селищної ради (за місцем походження дитини) та для  встановлення групи інвалідності, допомога у подачі документів для  вступу  до ВПУ – 22, сприяння в залученні дитини до театрального гуртка, який  діє при КЗ «Палац культури» Сарненської міської ради. Також відповідно до повідомлень служби у справах дітей здійснена  оцінка  потреб   3  опікунських   сімей, за  результатами яких  надані  соціальні послуги  практичного психолога щодо врегулювання складних  стосунків підопічними з опікунами.

Відповідно  до обліково - статистичних карток дітей-сиріт  та  дітей, позбавлених батьківського піклування переданих службою  у   справах  дітей здійснена  оцінка потреб 3 осіб з числа дітей-сиріт  та  дітей, позбавлених батьківського  піклування, надані послуги консультування  та  інформування щодо виплати одноразової допомоги при досягненні 18 річного віку, взяття на квартирний облік осіб,  що  потребують  поліпшення житлових умов.

Здійснена вибіркова перевірка  цільового використання коштів  при народженні дитини - 19  сімей, в  яких виховується 31 дитина. За результатами відвідування встановлено, що кошти використовуються  для створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей.

Згідно повідомлень Сарненського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» у Рівненській  області працівниками відділення надавалися соціальні  послуги консультування  та   інформування для  12 осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та для 3 осіб, які звільнені з установ виконання покарань. 

Сформовано базу учасників АТО/ООС по громаді, яка налічує 532 учасника бойових дій.  Здійснена оцінка потреб 5 сімей учасників АТО, надані соціальні послуги інформування та  консультування відповідно до  їх потреб.

28 вересня для  учасників АТО/ООС на базі  Сарненського районного  центру зайнятості спільно з  Сарненським місцевом центром з надання  безоплатної  вторинної правової  допомоги та  керівником КЗ «Ветеранський  простір» проведено семінар під  час якого ознайомлено  учасників про пілотний  проєкт « Соціальний менеджер» та щодо гарантій  їх  соціального захисту.  

14 грудня на базі Сарненського районного центру зайнятості проведено інформаційний семінар для учасників АТО/ООС спільно з Сарненським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги на тему: «Професійна та соціальна адаптація учасників АТО/ООС».

На виконання Закону України «Про державні  нагороди України», Указу Президента України «Про  почесні  звання України» прийнято та  опрацьовано 12 справ громадянок, які звернулися щодо присвоєння почесного звання  України «Мати -  героїня». Всі звернення розглянуті на засіданні  виконавчого  комітету, сформовані особові справи та передані  до Сарненської  райдержадміністрації.

Проводяться   також інформаційно-просвітницькі  заходи по навчальних  закладах  та  семінари в  Сарненському  районному центрі  зайнятості, зокрема проведено 13 заходів,  охоплено 195 осіб.

З  нагоди новорічних та різдвяних свят 20 грудня  долучилися до  проведення святкового  дійства «Що приніс нам Святий Миколай» для  дітей  з  інвалідністю на  базі  КУ «Сарненський інклюзивно-ресурсний центр», 24  дитини отримали солодкі подарунки та 23 грудня взяли участь у театралізованому дійстві «Історія маленької  зірочки» для дітей учасників  АТО/ООС  військової  частини А 0153, яке  відбулося  в  приміщенні КЗ «Будинок культури Сузір’я»,  охоплено 148  дітей,  вручено солодкі  подарунки.

         На протязі 2021 року у відділенні натуральної та грошової допомоги Центру було обслужено 2229 громадян з них:

          - отримали консультації – 773 чоловіки;

 

 

- гарячі обіди -330 чоловік;

- продуктові пакети (за рахунок спонсорів) – 85 чоловік;

- одяг та взуття Б/у – 541 чоловік;

- медичні послуги - 376 чоловік;

- інші послуги – 124 чоловіки.

Медичною сестрою проведено 15 профілактичних бесід, щодо запобігання різних інфекційних захворювань та правил поведінки у період карантинних обмежень.

         До релігійних свят (Великдень, Різдво), Міжнародний день людей похилого віку, Міжнародний день людей з інвалідністю, організовуються благодійні проєкти за участю спонсорів, підприємців, учнів. Для надання консультацій долучаються спеціалісти з місцевого центру правової допомоги.

         Перукарські послуги надають майстри ВПУ – 22.

         На сторінках газет, у засобах масової інформації постійно надається роз’яснювальна інформація, щодо роботи відділення. Ведеться співпраця з благодійними, релігійними, громадськими організаціями.

         При відділенні в осінньо-зимовий період працює пункт обігріву.

         Середня вартість обіду 65 грн. в день.

         Працівники комунального закладу  «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради вакциновані 100%.

 

 

 

 

Юрисконсульт КЗ «ЦНСП»                                          Антоніна ХАНБЕКОВА

 

 

до р

Прикріплені файли
№03 від 27 січня 2022 року "Про стан надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих  обставинах та потребують сторонньої допомоги".docx

Останні документи

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Квітень
30 квітня 2024
№ 90 від 26 квітня 2024 року "Про затвердження зведеного кошторисного розрахунку вартості виконання послуг на поточний ремонт дорожнього покриття вулиці Європейська у місті Сарни Рівненсько області"

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Квітень
30 квітня 2024
№ 89 від 26 квітня 2024 року "Про скликання засідання виконавчого комітету міської ради"

Документи → Проєкти рішень ради
30 квітня 2024
Про безоплатну передачу майна (благодійної допомоги) з балансу Комунального некомерційного підприємства «Сарненський центр первинної  медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради на баланс Рівненської  обласної організації  Товариства Червоно

Документи → Проєкти рішень ради
30 квітня 2024
Про затвердження Програми забезпечення депутатської діяльності депутатів Сарненської міської ради на 2025-2027 роки

Документи → Проєкти рішень ради
30 квітня 2024
Про безоплатну передачу майна (благодійної допомоги) з балансу Комунального некомерційного підприємства «Сарненський центр первинної  медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради на баланс Рівненської  обласної організації  Товариства Червоно

Пошук документів