, Головний редактор

Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади на 2025-2027 роки  

С А Р Н Е Н С Ь К А  М І С Ь К А  Р А Д А

                        Р І В Н Е Н С Ь К О Ї  О Б Л А С Т І

                                  (VІIІ  С К Л И К А Н Н Я)

                               Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

 

 

______________ 2024 року                                                          № ______ 

 

Про затвердження Програми

регулювання чисельності безпритульних

тварин на території громади

на 2025-2027 роки

 

 

Керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням із постійними комісіями міської ради, Сарненська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити схвалену виконавчим комітетом міської ради Програму регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади на 2025-2027 роки (далі – Програма), що додається.

 

  1. Фінансовому управлінню Сарненської міської ради передбачати кошти в бюджеті міської територіальної громади на виконання заходів Програми у межах реальних фінансових ресурсів на відповідні роки.

 

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з економічних питань, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства та інвестиційного розвитку (Ігор М’якішев)  та на заступника міського голови Тараса ДРАГАНЧУКА.

 

 

      

Міський голова                                                                   Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

 

 

 

 

 

СХВАЛЕНО                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету                         Рішення міської ради  

_____________2024 року № ____                            ___________2024 року № ____

 

 

 

ПРОГРАМА

РЕГУЛЮВАННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН НА ТЕРИТОРІЇ ГРОМАДИ НА 2025-2027 РОКИ

 

Програма розроблена відповідно до законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про ветеринарну медицину», «Про охорону навколишнього середовища», «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні»,  статті 91 Бюджетного кодексу України, керуючись постановою Кабінету Міністрів Україні  від 31.01.2007 N 106 «Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм» ( зі змінами).

 

  1. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

1.

Ініціатор розроблення Програми

Управління житлово-комунального господарства, транспорту, містобудування, архітектури та управління комунальною власністю Сарненської міської ради

2.

Розробник Програми

Відділ житлово- комунального господарства, будівництва, транспорту та інфраструктури

3.

Співрозробники  Програми

Комунальне підприємство Сарненської міської ради «Екосервіс»

4.

Відповідальний виконавець

Програми

Комунальне підприємство Сарненської міської ради «Екосервіс», громадські організації,  інші організації відповідного напрямку діяльності

5.

Учасники Програми

Комунальне підприємство Сарненської міської ради «Екосервіс»,  громадські організації, інші організації відповідного напрямку діяльності

6.

Головний розпорядник коштів

Сарненська міська рада

7.

Термін реалізації Програми

2025 – 2027 роки

7.1.

Етапи виконання Програми

І етап – 2025 рік

ІІ етап – 2026 рік

ІІІ етап – 2027 рік

8.

Перелік місцевих бюджетів, які

беруть участь у виконанні Програми

Кошти бюджету Сарненської міської територіальної громади

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів,

 необхідних для реалізації Програми,

усього, у тому числі:

2025 рік – 400,00 тис.грн,

2026 рік – 400,00 тис.грн,

2027 рік – 400,00 тис.гривень

 

9.1

Кошти місцевого бюджету

1200,0 тис.гривень

9.2

Кошти інших джерел

-

 

ІІ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Програма регулювання чисельності безпритульних тварин на 2025–2027 роки (надалі – Програма) визначає правові, організаційні і фінансові основи відносин щодо регулювання чисельності безпритульних тварин у Сарненській міській територіальній громаді гуманними методами, забезпечує участь фізичних осіб, комунальних підприємств та  громадських організацій у виконанні заходів, спрямованих на регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами біостерилізації.

Програма поширює свою дію лише на безпритульних тварин, тобто тварин, що залишились без догляду людини або утворили напіввільні угрупування, здатні розмножуватися поза контролем, у тому числі на тварин, незалежно від породи, належності та призначення, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях.

Реалізація Програми повинна здійснюватися виключно гуманними методами, що виключають жорстоке поводження з тваринами, відповідно до законодавства України. Евтаназію тварин можливо застосовувати тільки у двох випадках:

- у разі невиліковної хвороби тварини за наявності письмового висновку ветеринарного лікаря;

- за наявності порушень у поведінці тварини, які є незворотними і не підлягають змінам, та встановлені виключно ветеринарним лікарем.

У результаті вивчення практичного досвіду європейських країн та інших міст України у цій сфері слід зробити висновок, що найбільш ефективним і науково підтвердженим методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод біостерилізації. За цим методом безпритульні тварини після відлову не знищуються, а доставляються до відповідної організації або установи, де тварин стерилізують, вакцинують від сказу, обробляють від паразитів та відпускають на місце відлову. Окрім цього, стерилізовані тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, мають бути візуально ідентифіковані.

Програма діє протягом 2025–2027 років на території Сарненської  міської територіальної громади. Програмою передбачається проведення комплексу соціально-економічних та правових заходів, спрямованих на зниження чисельності безпритульних тварин Сарненської міської територіальної громади гуманними методами та на роботу з населенням із впровадження стандартів гуманного поводження з тваринами.

 

ІІІ. МЕТА ПРОГРАМИ

 

Метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин на основі гуманного методу та відповідального ставлення до них, забезпечення громадського контролю за дотриманням правил утримання тварин, вживання заходів щодо охорони тваринного світу і створення більш комфортних умов для життя людей.

 

  1. IV. ОСНОВНІ ЦІЛІ ПРОГРАМИ

 

Основними цілями реалізації Програми є регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади гуманним методом, захист тварин від жорстокого поводження.

 

  1. V. ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

 

  1. Виконання заходів з відлову, стерилізації, кастрації, щеплення, профілактичних обробок безпритульних тварин.
  2. Забезпечення необхідним обладнанням та матеріалами для здійснення заходів з відлову безпритульних тварин.
  3. Розробка і впровадження систем обліку, реєстрації та ідентифікації безпритульних тварин.
  4. Розробка і впровадження систем інформаційно-просвітницьких заходів щодо гуманного поводження із безпритульними тваринами, прилаштування безпритульних тварин, пропагування стерилізації домашніх тварин.
  5. Забезпечення комплексності та ефективності заходів щодо зменшення чисельності безпритульних тварин гуманними методами.
  6. Витрати на медикаменти, медичні засоби, медичне обладнання, вироби медичного призначення та ветеринарні препарати для лікування безпритульних тварин.

 

  1. VI. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

Зменшення чисельності безпритульних тварин на території громади гуманним методом, як наслідок покращення умов проживання для мешканців.

 

VІІ. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Фінансування Програми проводиться за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України, шляхом надання фінансової підтримки КП «Екосервіс» та іншим громадським організаціям.

У 2025 – 2027 роках видатки на виконання Програми здійснюватимуться основними виконавцями в межах затверджених для них на відповідні роки асигнувань ( додаток).

 

 

VІІІ. КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

Координація за виконанням заходів Програми покладається на управління житлово-комунального господарства, транспорту, містобудування, архітектури та управління комунальною власністю Сарненської міської ради, контроль – на постійні комісії міської ради з питань бюджету, фінансів та соціальної політики; з економічних питань, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства та інвестиційного розвитку.    

Виконання програми припиняється після закінчення встановленого строку, після чого управління житлово-комунального господарства, транспорту, містобудування, архітектури та управління комунальною власністю Сарненської міської ради складає заключний звіт про результати її виконання та подає його на розгляд сесії міської ради разом із пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання програми не пізніше ніж у двомісячний строк після закінчення встановленого строку її виконання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                       

Додаток

до Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади на 2025-2027 роки

 

ЗАХОДИ

до програми регулювання чисельності безпритульних тварин

на території громади на 2025-2027 роки

 

тис.грн

№ з/п

Зміст Заходів

Разом обсяг фінансування, у тому числі:

по періодах

Відповідальні виконавці

2025 рік

2026 рік

2027 рік

1

Надання фінансової підтримки комунальному підприємству Сарненської міської ради «Екосервіс» ( на оплату послуг з відлову, стерилізації, кастрації, щеплення, профілактичних обробок безпритульних тварин)

900,0

300,0

300,0

300,0

КП «Екосервіс»

2

Надання фінансової підтримки громадським організаціям (оплата ветеринарних послуг)

300,0

100,0

100,0

100,0

Громадські організації

 

Усього:

1200,0

400,0

400,0

400,0

 

 

 

 

 

    

                                                                                                                                                                            

Прикріплені файли
Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади на 2025-2027 роки  .docx

Останні документи

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
09 травня 2024
№ від 09 травня 2024 року "Про внесення змін у рішення виконавчого комітету Сарненської міської ради від 25 січня 2023 року № 04 "Про визначення відповідальних за організацію та ведення військового обліку у старостинських округах міської ради"

Документи → Проєкти рішень ради
09 травня 2024
Про затвердження Положення про порядок використання шкільних автобусів

Документи → Проєкти рішень ради
09 травня 2024
Про затвердження Програми соціальної підтримки ветеранів війни, військовослужбовців та членів їх сімей на 2025-2027 роки

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
06 травня 2024
№ від 06 травня 2024 року "Про  схвалення змін до  Програми розвитку та фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Сарненський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської міської ради на 2021-2024 роки"

Документи → Рішення виконавчого комітету → 2024 рік → Квітень
06 травня 2024
№ 220 від 30 квітня 2024 року "Про проведення опалювального періоду 2023-2024 років на території Сарненської міської територіальної громадита заходи щодо підготовки до опалювального періоду 2024-2025 років"

Пошук документів