, Адміністратор

До уваги декларантів !

До уваги декларантів !

 

Через повномасштабне вторгнення росії кампанія декларування 2023 року нетипова та складна для багатьох декларантів. 

         Однак, звертаємо Вашу увагу, що 01 січня 2023 року розпочався черговий етап подання суб’єктами декларування до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр) щорічних електронних декларацій за 2022 рік. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація.

Відповідно до частини 1статті 45 розділу VII (Фінансовий контроль) Закону України «Про запобігання корупції», зокрема, посадові особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «б» та «в» пункту 2 частини 1 статті 3 цього Закону зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.

На даний час Національне агентство з питань запобігання корупції працює у штатному режимі з врахуванням умов війни та надає технічну можливість для подання Декларацій.

Суб'єкти декларування можуть подати щорічну декларацію за 2022 рік до 31 березня 2023 року включно, у разі наявності ехнічної можливості та необхідної інформації для її заповнення.

Доступ до особистого кабінету декларанта у Реєстрі декларацій працює, увійти до особистого кабінету декларанта можливо за посиланням: https://portal.nazk.gov.ua/login.

Відповідно до роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції від 07 березня 2022 року № 4 щодо застосування окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларацій, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, проведення перевірок), з метою реалізації положень Закону України від 03 березня 2022 року №2115-IX "Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період воєнного стану або стану війни", подати Декларації  (це стосується всіх типів декларацій, а також повідомлень про суттєві зміни в майновому стані та про відкриття валютного рахунку) треба буде протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

         Звертаю Вашу увагу, що у декларантів, які не подали щорічну електронну декларацію за 2021 рік, зберігається обов’язок її подання.

НАЗК рекомендує посадовцям не затягувати з декларуванням та вже розпочати заповнення електронних декларацій, оскільки, на даний час розглядається можливість відновлення декларування до закінчення військового стану в Україні.

Тому, за можливості, Декларацію можна подати до 31 березня 2023 року включно, або необхідно буде подати  протягом  трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

Під час заповнення декларацій важливо врахувати зміни, пов’язані із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства.

З метою забезпечення реалізації статті 45 вказаного Закону рекомендую Вам завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Перед початком роботи з Реєстром декларацій переконайтеся у наявності всієї необхідної інформації для заповнення декларації.

Заповнити правильно декларацію Вам допоможуть ресурси НАЗК:

(https://drive.google.com/file/d/171qGLqyCsthozfyu4mgfu1O4KpqzIq_u/view);

  • пам’ятка НАЗК «Топ-25 поширених помилок при заповненні декларації» (https://wiki.nazk.gov.ua/top-25-poshyrenyh-pomylok-pry-zapovnenni-deklaratsiyi/), де перераховані найчастіші невідповідності у деклараціях народних депутатів, депутатів місцевих рад та посадовців органів місцевого самоврядування;
  • пройти новий онлайн-курс«Декларуйся – 2022», який доступний на навчальній платформі NAZK.

Також, щоб отримати роз’яснення при заповненні декларації Ви можете:

  1. Зателефонувати до Контакт-центру НАЗК, створеного у 2020 році за номером: +38(044)200-06-94. Консультації надаються в робочі дні з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.
  2. Для отримання технічної допомоги щодо роботи з Реєстром звернутися за адресою support@nazk.gov.ua або заповнити форму зворотного зв’язку на веб-сайті НАЗК.

   Звертаю Вашу увагу на необхідність неухильно дотримуватись вимог Закону України «Про запобігання корупції» при подачі електронних декларацій, оскільки чинним законодавством передбачено адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання декларації (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну – за декларування завідомо недостовірних відомостей (стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

 

Останні документи

Документи → Проєкти рішень ради
15 квітня 2024
Про дострокове розірвання договорів оренди земельних ділянок, управління спадщиною на які перейшло до Сарненської міської ради  

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Квітень
15 квітня 2024
№ 81 від 12 квітня 2024 року "Про нагородження Грамотою Сарненської міської ради"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
12 квітня 2024
№ від 12 квітня 2024 року "Про погодження місця розміщення та встановлення режиму роботи тимчасової пересувної споруди «Філіжанка» по вул.Широка (центральний сквер) у м.Сарни"

Документи → Проєкти рішень виконавчого комітету
12 квітня 2024
№ від 12 квітня 2024 року "Про встановлення режиму роботи тимчасової пересувної споруди «Кухоль» по вул.Широка, 35 у м. Сарни"

Документи → Розпорядження міського голови → 2024 рік → Квітень
11 квітня 2024
№ 79 від 10 квітня 2024 року "Про нагородження Грамотою Сарненської міської ради"

Пошук документів