, Головний редактор

№1907 від 24 травня 2024 року "Про затвердження Програми соціального захисту громадян «Турбота» на 2025-2027 роки  "

                С А Р Н Е Н С Ь К А  М І С Ь К А  Р А Д А

                        Р І В Н Е Н С Ь К О Ї  О Б Л А С Т І

                                  (VІIІ  С К Л И К А Н Н Я)

                               Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

24 травня 2024 року                                                                                          № 1907

 

 

Про затвердження Програми

соціального захисту громадян «Турбота»

на 2025-2027 роки

 

 

 

Керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26, частиною 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням із постійними комісіями міської ради, міська рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

 

1.Затвердити схвалену виконавчим комітетом міської радиПрограму соціального захисту громадян «Турбота» на 2025-2027 роки (далі - Програма), що додається.

 

2.Фінансовому управлінню Сарненської міської ради передбачати кошти на виконання заходів до Програми в межах реальних фінансових можливостей бюджету Сарненської міської територіальної громади на відповідні роки.

 

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань бюджету, фінансів та соціальної політики (Максим Шапірко), а організацію виконання ­– на першого заступника міського голови Івана НАЗАРЦЯ.

 

 

 

Міський голова                                                                      Руслан СЕРПЕНІНОВ

 

 

 

 

 

 

СХВАЛЕНО                                                                ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету                                   Рішення міської ради

23.05.2024 № 320                                                                24.05.2024 № 1907

                                                                                             

 

 

 

 

      ПРОГРАМА

соціального захисту громадян «Турбота» на 2025-2027 роки

 

Ця програма розроблена відповідно до законів України «Про соціальні послуги» (зі змінами), «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» (зі змінами), «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (зі змінами), «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» (зі змінами),«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами), на підставі статті 91 Бюджетного кодексу України, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 106 «Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм» (зі змінами).

 

І. Паспорт Програми

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

2.

Рішення виконавчого комітету Сарненської міської ради

23.05.2024 № 320       

3.

Розробник Програми

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради

4.

Співрозробник Програми

 

5.

Відповідальний виконавець Програми

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг»

5.1

Головний розпорядник коштів

 Сарненська міська рада

6.

Учасники Програми

Структурні підрозділи Сарненської міської ради

7.

Термін реалізації Програми

Протягом 2025-2027 років

7.1

Етапи виконання Програми:

   1 етап - 2025 рік

   2 етап - 2026 рік

   3 етап - 2027 рік

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

   Бюджет Сарненської міської

   територіальної громади

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми усього, в тому числі:

  2025 рік -   2052,0 тис.грн

  2026 рік -   2052,0 тис.грн 

  2027 рік -   2052,0 тис.грн

9.1

Коштів місцевого бюджету

6156,0 тис. грн

9.2

Коштів інших джерел

                       -

 

ІI. Обґрунтування необхідності прийняття Програми

 

         Соціальний захист є основним завданням соціальної політики, що ставить за мету забезпечення прав і гарантій людини у сфері рівня та якості життя.

Ефективний соціальний захист – це не лише гарантовані державою соціальне забезпечення (пенсії, виплати, доплати) і створена мережа надання соціальних послуг, а й комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні за рахунок коштів міського бюджетуСарненської міської територіальної громади  шляхом надання, в доповнення до державного соціального забезпечення, додаткових гарантій соціального захисту жителям населених пунктів міської ради, забезпечення добробуту та покращення соціального самопочуття кожної людини. Саме на розвиток цих стратегічних завдань, зростання рівня життя, надання в повному обсязі соціальних послуг вразливим категоріям громадян з урахуванням їх реальних потреб спрямовані соціальні ініціативи.

Основним шляхом поліпшення соціальної ситуації на території Cарненської міської територіальної громади є відповідне формування соціальної підтримки.

Програма «Турбота» Сарненської міської ради на 2025-2027 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до Бюджетного кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні»,«Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та інших нормативно - правових актів.

 

ІII. Мета та основні завдання Програми

Надання грошової допомоги мешканцям громади, які потрапили у матеріальну скруту внаслідок хвороби, стихійного лиха, нещасних випадків, пожежі, руйнувань та пошкоджень майна внаслідок воєнних дій.

Надання грошової допомоги мешканцям Сарненської міської територіальної громади на лікування, дітям, які мають істотні вади зі здоров’ям, тяжко хворим громадянам, що потребують екстреної медичної допомоги, тривалого лікування, оперативного втручання тощо.

Надання грошової допомоги мешканцям громади, які потребують лікування онкологічних захворювань.

Надання щомісячної грошової допомоги громадянам, які потребують проведення імуносупресивної.

Надання одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади» або члену його сім’ї чи особі, яка перебуває в родинних стосунках, в разі присвоєння звання посмертно.

 

  1. IV. Очікувані результати виконання Програми

 

Підвищення рівня матеріального забезпечення осіб з обмеженими фізичними можливостями, людей похилого віку, ветеранів війни, одиноких непрацездатних громадян, осіб, яким присвоєно звання «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади» або члену його сім’ї чи особі, яка перебуває в родинних стосунках в разі присвоєння звання посмертно.

 

  1. V. Заходи по виконанню Програми соціального захисту громадян «Турбота» на 2025-2027 роки

Заходи виконання Програми визначено у додатку 1 до Програми.

Грошова допомога громадянам, передбачена цією Програмою надається відповідно до Процедури призначення грошової допомоги, визначеної у розділі VІ Програми.

 

VІ. Процедура призначення грошової допомоги/винагороди

 

Порядок та умови надання грошової допомоги/винагороди, як однієї з форм надання соціальних послуг мешканцям громади, які перебувають у складних життєвих обставинах, відповідно до статей 27, 28 Закону України «Про соціальні послуги».

Грошова допомога/винагорода є безповоротною, яка надається мешканцям громади у безготівковій формі за рахунок коштів бюджету Сарненської міської територіальної громади, передбачених на виконання  цієї Програми.

Грошова допомога/винагорода надається заявнику, як правило, один раз протягом календарного року. Як виняток, грошова допомога може бути надана більше одного разу протягом календарного року заявнику, який постраждав внаслідок стихійного лиха, нещасних випадків, пожежі, руйнувань та пошкоджень майна внаслідок воєнних дій.

Грошова допомога може надаватись таким категоріям громадян:

-  дітям, які мають істотні вади зі здоров’ям;

- громадянам, що потребують екстреної медичної допомоги, тривалого лікування, оперативного втручання, реабілітації тощо;

- громадянам, які потребують лікування у зв’язку з онкологічним захворюванням;

- особам, яким присвоєно звання  «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади», або члену його сім’ї чи особі, яка перебуває в родинних стосунках, у разі присвоєння звання посмертно, одноразова грошова винагорода в розмірі 100 (сто) тисяч гривень (без урахування податку на доходи  фізичних осіб та військового збору). Оподаткування коштів, одержаних у вигляді Винагороди, здійснюється у порядку, визначеному законодавством України;

- іншим категоріям осіб, які опинились в складних життєвих обставинах, потребують грошової допомоги внаслідок хвороби, стихійного лиха, нещасних випадків та інших екстремальних ситуацій техногенного характеру (пожежа, катастрофа та інше).

 

Грошова допомога громадянам, які потребують проведення імуносупресивної терапії, виплачується КЗ «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради щомісячно в сумі 6 000 грн без прийняття рішення комісією для надання грошової допомоги.

 

Першочергово грошова допомога надається дітям, які мають істотні вади із здоров’ям  та тяжко хворим особам, що потребують екстреної медичної допомоги.

Іншим категоріям громадян грошова допомога надається на загальних засадах.

Рішення про надання грошовоїдопомоги приймається з урахуванням матеріально-побутових умов проживання та рівня забезпечення сім’ї.Грошова допомога надається соціально незахищеним верствам населення за принципами черговості, соціальної справедливості та в межах коштів, що визначені бюджетом Програми, а також лише у випадках, коли всі інші можливості людини та системи державного соціального захисту вже вичерпані.

Грошова допомога надається на підставі письмової заяви громадянина про надання грошової допомоги. У заяві вказується прізвище, ім’я, по батькові заявника, місце проживання, телефон, обов’язково повідомляє про свою згоду на збір та обробку своїх персональних даних, пов’язаних з наданням йому матеріальної допомоги, відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

До заяви додаються:

- довідка з місця проживання;

- акт обстеження матеріально-побутових умов заявника, в якому вказується його матеріальний стан та необхідність допомоги. Акт має бути складений старостою та діловодом в старостинському окрузі та працівниками КЗ «Центр надання соціальних послуг» у місті, підписаний членами комісії, які провели перевірку, і завірений печаткою (оригінал). Форма акта затверджується КЗ «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради;

- копія облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера                      

облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);

- паспорт (його копія), витяг з реєстру територіальної громади про зареєстроване місце проживання;

- довідка з медичного закладу про необхідність лікування в поточному році (в разі потреби);

- довідка відповідних органів про те, що громадяни потерпіли від стихійного лиха, нещасних випадків, пожежі в поточному році тощо;

- банківські реквізити для зарахування допомоги;

- інші підтверджуючі матеріали державних установ, Сарненського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, військових частин тощо.

 

Одноразова грошова винагорода особам, яким присвоєно звання  «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади», або члену його сім’ї чи особі, яка перебуває в родинних стосунках, в разі присвоєння звання посмертно, надається на підставі письмової заяви, поданої до відділу соціального захисту міської ради, протягом шести місяців з дня прийняття рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади», відповідно до Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади», затвердженого рішенням Сарненської міської ради№ 1555 від 06.10.2023 року.

 

Підставою для призначення грошової допомоги для громадян на лікування онкологічного захворювання є надання таких документів:

1) заява, з якою громадянин письмово звертається до міського голови  із зазначенням згоди на обробку персональних даних;

2)  паспорт (його копія), витяг з реєстру територіальної громади про зареєстроване місце проживання;

3) копія облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);

4) банківські реквізити для зарахування допомоги;

5) медична довідка, яка підтверджує захворювання та перебування на обліку у лікаря-онколога (станом на дату подання).

 

Усі заяви громадян щодо надання допомоги/винагороди з відповідними документами за резолюцією міського голови направляються на розгляд комісії при виконавчому комітеті Сарненської міської ради для розгляду заяв громадян про надання грошової допомоги по програмі соціального захисту громадян «Турбота».

Комісія утворюється розпорядженням Сарненського міського голови із числа представників апарату Сарненської міської ради та її виконавчого комітету та КЗ «Центр надання соціальних послуг».

Секретар комісії здійснює перевірку та комплектацію необхідних документів, поданих для отримання громадянами грошової допомоги/винагороди.

Якщо звернення громадянина про надання грошової допомоги/винагороди не відповідає вимогам статті 24 Закону України «Про соціальні послуги» та зазначеної Процедури (наприклад: не додані визначені документи), громадянин повідомляється листом про відмову у допомозі.

У протоколі засідань комісії для розгляду заяв громадян обов’язково вказується прізвище, ім’я, по батькові заявника, адреса та розмір надання грошової допомоги/винагороди.

Для обліку наданої грошової допомоги/винагороди секретар веде реєстр одержувачів грошової допомоги/винагороди, де обов’язково вказується прізвище, ім’я, по батькові одержувача, розмір наданої грошової допомоги/винагороди, номер і дата протоколу засідання, згідно з яким надано грошову допомогу/винагороду заявнику.

Виплата грошової допомоги/винагороди для мешканців громади здійснюється за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади через бухгалтерію КЗ «Центр надання соціальних послуг» Сарненської міської ради.     Грошова допомога на лікування не виплачується у разі смерті заявника на день виплати.

Кошти, передбачені для надання грошової допомоги/винагородинаселенню громади, не можуть використовуватися для іншої мети.

 

VІІ.Фінансове забезпечення

 

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади, інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

У 2025 – 2027 роках видатки на виконання Програми здійснюватимуться основними виконавцями в межах затверджених для них на відповідні роки асигнувань ( Додаток 2).

Розрахунок допомоги на проведення імуносупресивної терапії, згідно листа КНП «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської міської ради № 576/01-13/24 від 09.05.2024 року:

6000,00 (лікування на місяць, щоб уникнути відторгнення органу (пересадка серця) х 12 місяців 2025 року = 72 000,00 грн.

 

6000,00 (лікування на місяць, щоб уникнути відторгнення органу (пересадка серця) х 12 місяців 2026 року = 72 000,00 грн.

 

6000,00 (лікування на місяць, щоб уникнути відторгнення органу (пересадка серця) х 12 місяців 2027 року = 72 000,00 грн.

 

 

VІІІ.Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради здійснює координацію за виконанням заходів та завдань Програми, контроль – постійна комісія міської ради з питань бюджету, фінансів та соціальної політики.

За результатами аналізу виконання програмних заходів з урахуванням загальної соціально-економічної ситуації в міській громаді та змін зовнішніх умов, що можуть мати місце в ході реалізації Програми, допускається коригування заходів, шляхом внесення змін до Програми.

Виконання Програми припиняється після закінчення встановленого строку, після чого відділ соціального захисту Сарненської міської ради складає заключний звіт про результати її виконання та подає його на розгляд сесії міської ради разом із пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми не пізніше ніж у двомісячний строк після закінчення встановленого строку її виконання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                               Додаток 1                                                                        

                                                                            до Програми соціального

                                                                            захисту громадян «Турбота»

                                                                            на 2025-2027 роки

 

 

Заходи з виконання програми, фінансове забезпечення виконання Програми соціального захисту громадян «Турбота» на 2025-2027 роки

 

п/п

 

Зміст заходу

 

Відповідальні за виконання

Обсяги фінансування (тис. грн)

2025 рік

2026 рік

2027 рік

1.

Надання грошової допомоги мешканцям громади, які потрапили у матеріальну скруту внаслідок стихійного лиха, нещасних випадків, пожежі, руйнувань та пошкоджень майна внаслідок воєнних дій

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг»

600,0

600,0

600,0

2.

Надання грошової допомоги мешканцям громади на лікування, а саме дітям, які мають істотні вади зі здоров’ям, тяжко хворим громадянам, що потребують екстреної медичної допомоги, тривалого лікування, оперативного втручання тощо

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг»

350,0

350,0

350,0

3.

Надання грошової допомоги мешканцям громади, які потребують лікування онкологічних захворювань

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг»

780,0

780,0

780,0

4.

Надання грошової допомоги громадянам, які потребують проведення імуносупресивної терапії

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг»

72,0

72,0

72,0

5.

Надання одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання  «Почесний громадянин Сарненської міської територіальної громади», або члену його сім’ї чи особі, яка перебуває в родинних стосунках, у разі присвоєння звання посмертно.

Відділ соціального захисту Сарненської міської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг»

250,0

250,0

250,0

 

Разом:

 

2052,0

2052,0

2052,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         Додаток  2

до Програми соціального  захисту населення

на 2025 - 2027 роки

 

 

Ресурсне забезпечення Програми соціального захисту

на 2025 - 2027 роки

 

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

Етапи  виконання  Програми (тис. грн)

Усього витрат на виконання                                               Програми (тис. грн)

І

ІІ

ІІІ

2025 рік

2026 рік

2027 рік

Обсяг ресурсів  усього, у тому числі:

2052,0

2052,0

2052,0

6156,0

Місцевий бюджет

2052,0

2052,0

2052,0

6156,0

 

 

 

 

 

 

 

Прикріплені файли
1907-programa-turbota-25-27.docx.docx

Останні документи

Документи → Проєкти рішень чергового засідання виконавчого комітету
06 вересня 2024
Про надання статусу дитини, яка  постраждала  внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, Прутьку Ярославу Миколайовичу

Документи → Проєкти рішень чергового засідання виконавчого комітету
06 вересня 2024
Про надання статусу дитини, яка  постраждала  внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, Прутько Олені Миколаївні

Документи → Проєкти рішень чергового засідання виконавчого комітету
06 вересня 2024
Про надання статусу дитини, яка  постраждала  внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, Орешко Олександрі Леонідівні

Документи → Проєкти рішень чергового засідання виконавчого комітету
06 вересня 2024
Про надання статусу дитини, яка  постраждала  внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, Ільяшенку Іллі Андрійовичу

Документи → Проєкти рішень чергового засідання виконавчого комітету
06 вересня 2024
Про присвоєння прізвища малолітній дитині

Пошук документів